Капітуляція чи закінчення війни: що для України принесе «формула Штайнмаєра»

1364 0

Ми у соцмережах:

Капітуляція чи закінчення війни: що для України принесе «формула Штайнмаєра»

З минулого тижня Україною прокотилася хвиля протестів. На центральних площах міст, зокрема і у Рівному, зібралися противники імплементації «формули Штайнмаєра» — запропонованого ще три роки тому німецьким політиком Франком-Вальтером Штайнмаєром плану завершення війни на сході України. Міська рада Рівного проголосувала за звернення до президента та парламенту з проханням не погоджуватися на умови плану. Натомість представники нинішньої влади на критику поки відповідають звинуваченнями.

«Формула Штайнмаєра» не нова для України. Фактично, ще у 2014 році Україна погодилася на подібні умови і навіть ухвалила закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», якому прописано подібні кроки: проведення на окупованих територіях виборів, а опісля надання їм особливого статусу, який передбачає звільнення від покарання за сепаратизм, право на вільне використання російської мови і т.п. Вибори на Донбасі через ескалацію конфлікту у 2014 році так і не провели, проте закон залишився у силі і діє до кінця цього року.

«Формулу Штайнмаєра», на яку погодилася Україна, також мають «вкласти» у закон, за котрий проголосує парламент, ще раз передбачивши особливий статус Донбасу, який, знову ж таки, настане лише після проведення там виборів за українським законодавством, які визнає і Україна, і ОБСЄ. Окрім того, відповідно до домовленостей, має відбутися зустріч у нормандському форматі (президентів Франції, України, Росії та канцлера Німеччини) щодо припинення війни в Україні.

Для початку пропонують розвести війська у Петрівському та Золотому. Проте, як наполягають противники «формули», йдеться, у першу чергу, про відведення українських військ, а не російських. Тож, вважають, вибори на Донбасі неминуче відбудуться під «дулами російських автоматів». На акції протесту, які пройшли в Україні та за кордоном, президент відреагував у своєму відеозверненні у стилі попередників: звинуватив опозиційні політичні сили у підбурюванні ситуації та намаганні використати українців для повернення до влади.

Рівненські нардепи, залежно від того, до якої фракції входять, розділилися у думках. Емоційно на заяву Володимира Зеленського про те, що Україна погодилася на «формулу Штайнмаєра», відреагувала представниця «Голосу» Соломія Бобровська. Найбільше депутатку занепокоїло, що влада не оприлюднила всього тексту «формули», на яку погодилася.

— Президента Порошенка критикували за закритість, яка стосувалась Мінська, але нинішній обіцяв розмовляти з народом, — зазначила пані Бобровська на своїй сторінці у Facebook. — Я — теж представник народу і не хочу шастати по соціальних мережах у пошуках чужих суб’єктивних, не державних пояснень щодо національної безпеки та територіальної цілісності. Мене досі цікавить не те, що написали ЗМІ РФ першими, а елементарне пояснення з нашої сторони: що підписали, хто, як, з якою метою і які наслідки від цього. Мало того, мені недостатньо надто короткого відеозвернення президента, бо з нього нічого не зрозуміло, окрім загальних фраз. Я дуже хочу, щоб шостий президент мав мужність і сміливість дивитись парламентарям в очі і пояснювати свої дії, а парламент мав спроможність і відвагу радикальніше відстоювати право на діалог та дискусію з президентом.

Яна Зінкевич, народна депутатка від «Європейської солідарності», госпітальєрка:

— Це, наскільки я розумію, навіть не формула Штайнмаєра, а формула Путіна, яка захищає насамперед російські інтереси. Вона ні до чого хорошого не приведе. Тим паче, навіть по Золотому та Петрівському готується, фактично, одностороннє відведення військ. Взяти до прикладу Станицю Луганську зараз: наші відійшли, а та сторона тільки укріплюється. Якщо ми відійдемо і від Золотого та Петрівського, то втратимо для себе вигідні позиції, фортифікаційні споруди. Це, на мою думку, капітуляція. Україні, вважаю, потрібно було наголошувати на участі миротворців у вирішенні конфлікту на сході. А наскільки я знаю, президент Зеленський відмовився від такої ідеї. Під час виступу в ООН він заявив, що миротворці нам не потрібні. Мої побратими сприймають рішення влади вкрай негативно, а частина — дуже радикально. Судячи з усього, це може перерости у третій Майдан.

Дмитро Соломчук, народний депутат від «Слуги народу»:

— У «формулі Штайнмаєра» нічого страшного немає. Люди заявляють, що вона погана, часто навіть не читаючи і не розбираючись, що це. Без неї, по-перше, не може відбутися зустріч у нормандському форматі, а по-друге, коли будуть вибори на Донбасі, то вони будуть проходити тільки за українським законодавством, коли на кордоні з Російською Федерацією стоятимуть наші прикордонники і не буде ворожих військ. Російські війська буде виведено — тоді лише будуть вибори, по-іншому неможливо. А закиди про капітуляцію роблять деякі старі політичні сили. Замість того, щоб хвилюватися за країну і життя військовиків, вони хочуть собі заробити політичні бали.

Олександр Аліксійчук, нардеп від «Слуги народу»:

— У Мінську підписали один аркуш, де була викладена думка нашої сторони, що ми готові працювати у напрямі врегулювання ситуації і що закон, який буде напрацьовано, набере чинності з 20-ї години того дня, коли будуть проведені вибори. Але коли ці вибори будуть та на яких умовах — ще невідомо. Розганяється зрада по тому, чого немає. У мене позиція чітка: має бути виведення російських військ і незаконних бандформувань з окупованої території Донбасу, наші війська мають контролювати кордон. Також маю чітке бачення щодо перехідного періоду, законодавства на тій території, доступу всіх політичних партій, голосування, у тому числі переміщених осіб, а також щодо сигналів, які отримуватимуть люди на тих територіях. Вони, не варто забувати, живуть в інформаційному вакуумі уже п’ять років.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також