Кава: лікує чи калічить?

3341 0

Ми у соцмережах:

Кава: лікує чи калічить?

Ми вважаємо каву харчовим продуктом, але вона набагато ближча до ліків. Харчова цінність кави нульова, адже білків, жирів, вуглеводів і калорій у ній практично немає. А от біологічно активних речовин багато.

Кафа

Порятунок для печінки Кава перешкоджає розвитку цирозу печінки в алкоголіків — до такого висновку дійшли американські медики, спостерігаючи протягом 20 років майже 130 тисяч осіб. 1-3 чашки кави на день скорочували в них ризик розвитку цирозу на 40%, а 4 і більше чашок — на 80%. Японські медики з Національного центру з вивчення раку в Токіо з’ясували, що кава майже вдвічі скорочує ризик розвитку раку печінки. Вони пояснюють протиракову дію антиоксидантами, на які багатий цей напій. Вчені з Гарварда встановили, що щоденні 2-3 чашки кави скорочують можливість утворення каменів у жовчному міхуру на 30-40%, а 4 чашки і більше — на 50%. Кава без кофеїну такою дією не володіла. Крім того, 3-4 чашки кави на день захищають від діабету краще, ніж 6-8 чашок зеленого чаю, скорочуючи можливість розвитку цієї хвороби на 42%. А от якщо діабет вже розвинувся, каву краще пити нечасто.

Краще, ніж сигарета Найбільше розбіжностей щодо впливу кави на серце і судини. За деякими даними, кава збільшує тиск і сприяє розвитку атеросклерозу, інші підтверджують її повну безпеку. Наприклад, вчені з Гарварда і Мадридського університету схильні звинувачувати в наших «серцевих» бідах не цей напій, а нездоровий спосіб життя: любителі великих доз кави більше від інших курять, п’ють і не займаються спортом. Саме тому вони частіше від інших страждають на хвороби серця і судин. Здавалося б, все логічно. Але рік тому грецькі вчені довели: чим більше кави п’є людина, тим менш еластичні в неї судини, а значить, вищий ризик розвитку інфарктів, інсультів і гіпертонії. Де ж істина? Напевно, посередині — є люди, які погано реагують на каву, і для них вона небезпечна, але є й ті, кому кава, як кажуть, — те, що лікар прописав. Вся справа в генетиці: одні швидко руйнують кофеїн у своєму організмі, інші — повільно (приблизно так само відбувається і з алкоголем). У «швидких» руйнівників кофеїну, які випивали 3 чашки кави щодня, ризик інфаркту нижчий, ніж у «повільних», які випивають всього одну чашку. Коли ж «повільні» випивали 2-3 чашки кави на день, то ризик інфаркту в них зростав на 36%, а після 4 чашок — на 64%.

Як дізнатися, чи корисна кава особисто вам? Визначити, до якого типу належите ви, важко — потрібен генетичний аналіз. Але можна спробувати зробити це на око: придивіться до себе, як ви реагуєте на великі дози кави. Якщо почуваєте дискомфорт, нервове тремтіння і напруженість і якщо вони продовжуються довго — ви, скоріше за все, «повільний» руйнівник кави, якщо все добре — «швидкий».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також