Крім того, що кавун дуже смачний, він ще й багатий вітамінами А, С, В6 і магнієм, які корисні серцево-судинній системі, регулюють високий кров'яний тиск і покращують функцію нирок.
Кавун лікує вугри, артеріосклероз, анемію, артрит, жовчний міхур, астму, камені в нирках, головний біль, бронхіт, знижений імунітет, високий рівень холестерину, підвищену температуру, проблеми з уретрою і сечовим міхуром, укуси комах, ожиріння, запалення шкіри і целюліт. Ця ягода вважається ідеальним засобом, що очищає тіло — завдяки великій кількості води і низькому вмісту калорій. Крім того, кавун багатий міддю, бета-каротином, кальцієм, яблучною кислотою, йодом, калієм, азотною кислотою, цинком, фосфором, фолієвою кислотою, лікопеном, лимонною кислотою. Через високий вміст бета-каротину і вітаміну С кавун запобігає серцевим захворюванням і хронічним запаленням. Він покращує розумові здібності і знижує стрес завдяки великій кількості вітаміну B6. Кавун регулює значення pH крові. І в той же час він очищає кровоносні судини від всіх жирових відкладень. Кавун рекомендується вживати холодним.