КДБ атомної загрози не виявив

4653 0

Ми у соцмережах:

КДБ атомної загрози не виявив

«Ланцюговою реакцією» пройшли повідомлення у ЗМІ України, Російської Федерації та Білорусі щодо аварій, які нібито сталися на діючих атомних електростанціях. Хвиля чуток про «нові чорнобилі» не оминула й Рівенську АЕС.

Перша страхітлива інформація з’явилася на початку минулого тижня в окремих ЗМІ України та Білорусі, в ній йшлося про підвищення в 16-19 разів радіаційного фону начебто через аварію на Чорнобильській АЕС. І хоча вже 26 травня ці відомості були офіційно спростовані, а КДБ республіки Білорусь навіть розпочав кримінальне розслідування з приводу дезінформації, яка може заподіяти значної шкоди національній безпеці держави, чутки про атомну загрозу не вщухали. Російська преса повідомила вже про аварію, що нібито сталася в РФ на Обнінській АЕС (цю інформацію одразу спростував міністр з надзвичайних ситуацій Російської Федерації Сергій Шойгу — Авт.), наступна хвиля чуток торкнулася Рівенської АЕС. Виправити ситуацію, що склалася, та запобігти безпідставній паніці серед населення мали на меті численні повідомлення причетних підприємств і відомств. Так, 27 травня ДСП «Чорнобильська АЕС», спростовуючи інформацію про аварію, заявило, що всі системи контролю і керування функціонують у штатному режимі й жодного перевищення контрольних рівнів параметрів стану об’єкта «Укриття» не зафіксовано. Прес-служба МНС України пішла далі й навіть припустила, що причиною пліток про небезпеку могли стати або традиційні планові навчання на станції підрозділів МНС, або нарада керівництва міністерства, яка цього разу відбулася саме на території ЧАЕС. Тим часом, на Рівенській атомній електростанції, за повідомленням офіційних джерел, ситуація така. В роботі 2-й та 4-й енергоблоки, 1-й блок розхолоджений, триває підготовка до гідровипробувань. 3-й блок також зупинений, готується до робіт з модернізації статора генератора (генератор енергоблока № 3 був відключений від енергомережі 21 травня дією захисту, за міжнародною шкалою оцінки ядерних подій ІНЕС дана подія класифікується рівнем «поза шкалою»). Таким чином, на Рівенській АЕС жодних змін параметрів немає. Радіаційна обстановка на РАЕС характеризується як нормальна й істотно не відрізняється від попередніх періодів, у тому числі й за результатами вимірювань штатними засобами СРК та АСКРО на майданчику РАЕС, в санітарно-захисній зоні і 30-кілометровій зоні спостереження.

Коментарі Геннадій Шевченко, головний лікар обласної санепідемстанції: — Наші пости у різних куточках області щоденно вимірюють гамма-фон. І ніякого перевищення рівня радіоактивного випромінювання вони не фіксують. Взагалі, вважаю, що якби на ЧАЕС щось трапилося, нам би негайно про це повідомили. Володимир Синяк, директор ВАТ «Рівнефармація» : — Як повідомили з аптек нашої мережі, продаж антиструміну та калію йодистого у них дещо збільшився, що свідчить про те, що серед населення спостерігається невелика паніка у зв’язку з чутками про другу аварію на ЧАЕС. Втім, масово препарати ніхто не скуповує і їх нестачі поки що немає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також