ХАЕС готова відповісти на усі запитання

1725 0

Ми у соцмережах:

ХАЕС готова відповісти на усі запитання

Протягом останніх 20 років у Рівненській області у 3,5 раза зросла кількість хворих на рак щитовидної залози, у два рази — на рак молочної залози, у півтора — на рак прямої кишки і, що дуже тривожить медиків, зросла кількість дітей, хворих на рак. І якщо рак щитовидки — наслідок Чорнобильської трагедії, і це визнали медики усього світу, то на всі інші є багато причин, головної ж причини виникнення раку ще не знайдено. Рівень онкозахворюваності зростає і в нашій країні, і в багатьох інших країнах світу. Але лікарі, зокрема нашої області, не пов’язують це зростання з впливом на здоров’я людей атомних електростанцій. У звичайному режимі роботи вони здоров’ю не загрожують.

На рак хворіють з багатьох причин, головна ще невідома Як розповів на зустрічі працівників Хмельницької АЕС з лікарями рівненських лікувальних закладів заступник головного лікаря Рівненського онкодиспансеру Віктор Бернацький, загальна ситуація із захворюваністю на рак в Острозькому, Гощанському, Здолбунівському районах та в Рівному така ж, як і в інших районах області. Щоправда, у Здолбунівському та Гощанському районах вона усе ж вища, але це лікарі пов’язують із віковим складом населення цих районів: тут мешкає більше людей похилого віку, які частіше хворіють, у тому числі й на рак. У чоловіків рак найчастіше вражає легені, шлунок, передміхурову залозу, пряму кишку, кров та лімфатичну систему, в жінок — молочну залозу, шкіру, статеві органи, шлунок, кров та лімфатичну систему. Окрім спадкової схильності, часто причиною виникнення злоякісних новоутворень у літніх людей, зі слів п.Бернацького, стають задавнені хронічні неправильно ліковані хвороби. — Єдиної і головної причини виникнення раку ще ніхто не встановив, — каже п.Бернацький. — Але й тут присутній людський фактор, він — у нерозумінні деяких людей, що це за хвороба, і в ставленні до неї та до свого здоров’я загалом. Відіграють свою роль також рівень бідності людей та рівень забезпечення медицини як галузі — це і зношена медична апаратура, від якої годі чекати точної діагностики, і низький рівень фінансування сільських амбулаторій і ФАПів. Коли завідувачка гематологічного відділення Рівненської обласної лікарні Людмила Карпюк починала працювати в лікарні, онкохворих з ураженнями крові, лімфатичної системи та кісток були одиниці, тепер їхня кількість зросла у десятки разів. Утім, п.Карпюк теж далека від того, щоб звинувачувати у цьому атомну станцію, — тенденція до збільшення випадків гематологічних захворювань не спостерігається окремо у районах 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС, кількість таких хворих зростає у всьому світі. І причин тут, як і на інші ракові захворювання, є багато. Найчастіше хворіють люди похилого віку з ослабленим імунітетом, а тому лікарі знову ж таки радять дбати про здоров’я замолоду.

Діти з вродженими вадами народжуються у всіх країнах Приблизно 5% новонароджених дітей у всіх країнах світу мають вроджені вади розвитку. У Рівненській області цей показник становить 3,2-3,6%, а в більшості країн Європи — 2,2-2,4%. — Наша область поміж інших вирізняється частотою вади невральної трубки — 22 випадки на 10 тисяч новонароджених, це в 4 рази більше, ніж у країнах Європи та Америки, — розповіла завідувачка медико-генетичної консультації Рівненського клінічного лікувально-діагностичного центру Любов Євтушок. — В Острозі цей показник ще вищий — 30 на 10 тисяч новонароджених. Однак причина цього полягає не у наближеності до атомної чи будь-якої іншої станції, а в нестачі фолієвої кислоти в організмі вагітної жінки. Усі жінки, які можуть хочуть дітей, мають вживати фолієву кислоту ще до зачаття і в перші тижні вагітності. Жінки узагалі повинні раціонально харчуватися, вживати фрукти та овочі.

ХАЕС відкрита для спілкування — Нині не стоїть питання про те, чи потрібна атомна енергетика і чи добудовувати блоки на Хмельницькій АЕС, — каже головний лікар Рівненського обласного центру здоров’я Микола Юзвенко. — Атомна енергія — найчистіша з усіх інших, теплові станції викидають у повітря більше радіоактивних речовин, ніж атомні, а тому негативно впливають на здоров’я людей. Єдина загроза від АЕС — потенційна небезпека, в розумінні людей підсилена наслідками Чорнобильської катастрофи. — Питання здоров’я людей часто беруть на щит люди, які не мають достовірних даних з цих питань і цим зловживають, — каже начальник відділу з роботи з громадськістю ХАЕС Тетяна Лиситчук. — На станції та у 30-кілометровій зоні регулярно роблять заміри радіаційного стану та гамма-фону, ці дані щодня з’являються на сайті станції, вони не перевищують природних рівнів. Звичайно, після Чорнобиля нам часто ставлять незручні запитання, але ми відкриті для усіх, хто цікавиться роботою станції, і відповідаємо на усі запитання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також