Хасиди залишили український кордон і повертаються додому

867 0

Ми у соцмережах:

Хасиди залишили український кордон і повертаються додому

Хасиди залишили український кордон і повертаються додому, повідомили у Державній прикордонній службі України.

BBC NEWS Україна повідомляє, що з 14 вересня на білорусько-українському кордоні зібралися близько тисячі паломників. Вони хотіли потрапити до України для святкування єврейського Нового року у п'ятницю . Україна закликала Білорусь не пропускати до України іноземців, в'їзд яких заборонений. У відповідь Білорусь закликала українську владу поважати права вірян і не створювати додаткову напругу на кордоні між двома країнами. 

Хасиди від'їжджають
Держприкордонслужба України повідомила, у п'ятницю зранку кількість хасидів на кордоні почала суттєво зменшуватися. Вже під вечір їх не лишилося. Вони повернулися на територію Білорусі.

"На жаль, вони не дослухалися до закликів України утриматися цьогоріч від поїздки. Нам прикро, що довірившись незрозумілим обіцянкам, до яких у розмовах апелювали паломники, вони створили собі ілюзію можливості в'їзду в Україну", - сказав керівник прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Також прикордонники оприлюднили фото з кордону, на яких видно, що на території, де перебували хасиди, лишилося багато сміття.

Прохання міністра
Тим часом ізраїльське видання Times of Israel пише, що міністр у справах вищої освіти Зеев Елькін закликав мандрівників повернутися додому і пройти карантин після приїзду.

"Попри численні спроби допомогти ізраїльтянам, які намагалися потрапити в Україну через Білорусь та Молдову, сьогодні ми отримали остаточну негативну відповідь від української влади", - написав Елькін у Твіттері.

"Українці повідомили, що не дозволять прохід через кордон навіть для обмеженої кількості людей", - додав міністр, який сам походить з Харкова.

Але хасиди не бажали дослухатися до слів міністра. Ітцік Коен, який приїхав з Єрусалима, розповів агентству AFP, що паломники сподіваються на "божественне втручання".

Ізраїльська влада висловлювала занепокоєння, що натовпи під час паломництва стануть розсадником для поширення вірусу, і що багато паломників привезуть вірус додому після повернення з України.

У серпні головний радник Ізраїлю з коронавірусу Ронні Гамзу закликав президента Володимира Зеленського запобігти паломництву, аби зменшити поширення коронавірусу.

Через це рішення впливова ультраортодоксальна громада Ізраїлю розкритикувала прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, який призначив Елькіна знайти рішення для ситуації, пише ізраїльська преса.

На питання, чому паломники поїхали, знаючи про закриття кордонів, Ісраель Шнор, один з хасидів, що перебуває на кордоні, заявив виданнюYnet, що "варіант не поїхати - навіть не обговорюється".

"Від самого початку було зрозуміло, що ті, хто приймає рішення і підбурює українців проти нас, не розуміють простої речі, а саме - що означає для душі хасида паломництво в Умань", - сказав він.

"Це дурість втручатися в паломництво хасидів. Питання лише одне: як проїхати. Це традиція, якій вже 200 років", - додав паломник.

Спроба зайти через Молдову
Єврейські ЗМІ також повідомили в четвер, 17 вересня, що кілька десятків хасидів намагалися потрапити в Умань з Молдови, але країна відмовила їм у в'їзді.

Група приїхала в Кишинів через Туреччину.

Після того, як паломникам повідомили, що їх не пропустять, вони влаштували сутичку.

Тепер їх депортують назад до Туреччини з поліцейським ескортом, пишеYnet.

Один з хасидів розповів виданню, що їх тримали в аеропорту 12 годин, забравши їхні паспорти та багаж, де була їжа та ліки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також