Хлопчик втратив палець, спускаючись на «європейській» гірці

1454 0

Ми у соцмережах:

Хлопчик втратив палець, спускаючись на «європейській» гірці

Гірку на дитячому майданчику на Грабнику, де минулого тижня дворічному хлопчику відрізало частину пальця на руці, відремонтували. На думку правозахисників, якби гірка була на балансі міста та утримувалася належним чином, то такого б не сталося. Проте у міській раді стверджують: в Рівному багато майданчиків, які в неналежному стані, хоча й перебувають на балансі міста.

Диво-гірку встановили в парку на Грабнику на початку січня цього року. Тоді авторка цього проєкту, який фінансувався з громадського бюджету, Оксана Майборода запевняла, що ця конструкція — металева, виготовлена за європейським зразком і надзвичайно надійна. Проте правозахисниця Ліана Диновська стверджує, що небезпечна не лише гірка, а й увесь дитячий майданчик: «Жахіття за громадський бюджет! Якщо дитина оступиться, то буде нова трагедія — розбита голова чи зламані частини тіла. Схаменіться і заберіть цю незрозумілу конструкцію. Перевірте якість інших виконаних об’єктів таких горе-виконавців. Як багатодітна мама, яка виховує 4 дітей, закликаю закрити і загородити майданчик, який став причиною трагедії дворічної дитини. Поки всі будуть шукати відповідальних, аварійний майданчик може стати джерелом травматизму іншої дитини».

Оксана Майборода, авторка проєкту, депутатка Рівненської міської ради:

— Це класна гірка, такі нестандартні майданчики Рівному потрібні. Вони цікаві для дітей. Проте ніхто не скасував актів вандалізму.

Як і хто пошкодив цю гірку так, що в ній утворилася щілина — важко сказати і з’ясувати. Підрядник, приїхавши оглянути пошкодження, запевняє, що в них таке сталося вперше. Пошкодження вже ліквідували. Гірка зроблена за європейськими стандартами. Підрядник виготовляв такі для Івано-Франківська, Львова, на експорт за кордон. Чому вона не здана в експлуатацію, як і весь майданчик — це вже інше питання, яке треба ставити замовнику робіт — управлінню капітального будівництва. Думаю, тут відіграли роль бюрократичні процедури.

Зараз ми працюємо над створенням комісії, яка вивчить питання дитячих майданчиків у місті, наскільки вони є якісними, придатними для використання і безпечними, а також потребу в нестандартних майданчиках. Ми також обдумуємо рішення щодо покриття майданчика на Грабнику та створення «подушки», з допомогою якої приземлення дитини, коли вона з’їжджає з гірки, було би безпечним.

Володимир Ляшук, начальник Рівненського УКБ:

— Роботи будівельна компанія виконала, але об’єкт — незавершений, бо декларації про готовність об’єкта до експлуатації немає. З якихось причин цей об’єкт не було включено у фінансування на 2021 рік. Це невелика сума — 25 тисяч гривень, але ми не можемо його документально оформити і передати балансоутримувачу.

А травмованого хлопчика відразу госпіталізували до травматологічного відділення обласної дитячої лікарні та прооперували. За кілька днів його виписали з лікарні. До поліції з цього приводу ніхто не звертався.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також