Хочете премію? Пишіть про Басів Кут!

1925 0

Ми у соцмережах:

Хочете премію? Пишіть про Басів Кут!

Традиційно у квітні рівненські бібліотекарі називають тих місцевих літераторів, які, на їхню думку, останнім часом видавали "найкращі книжки". Власне, свою думку висловлюють не лише бібліотекарі — протягом року опитують і читачів, і фахівців, цього разу почули думку аж 19 тисяч чоловік. До традиційних номінацій у різних жанрах і тематиках додалася ще одна, характерна для 2014 року — "Видання, присвячене Т.Г. Шевченку".

У цій номінації ані автор, ані її близькі отримати нагороду не зможуть, адже журі конкурсу "Краща книга Рівненщини" відзначило книгу "Тарас Шевченко" російсько-вірменської дослідниці, москвички Марієтти Шагінян. Це видання побачило світ у 1941 році, а у Рівному його перевидав просвітянин Михайло Борейко. Власне, у конкурсі беруть участь книги, видані або у Рівному, або рівнянами за останні п'ять років. 2014-30-p12_krashakniga

Нагороду отримує незрячий поет Василь Лящук
У категорії "Краще історико-краєзнавче видання" бібліотекарі відзначили дослідження "Новомалин у просторі і часі: краєзнавче дослідження волинського села" за редакцією Марії Лаврук і Анатолія Мельника, яке видало харківське видавництво "Чайка". У номінації довідкових книжок перемогу здобула редколегія під керівництвом ректора Острозької академії Ігоря Пасічника за енциклопедію "Острозька академія XVI–XVII ст.", видану власними силами. Історичні питання піднімалися й в "Кращому виданні з мемуаристики та документалістики" — цього разу це книга "Українські остарбайтери: 1941–1947 рр." кандидата історичних наук Віталіни Данильчук. Ці спогади українців, яких примусово відправляли на роботи до Німеччини, були надруковані за бюджетні гроші обласної адміністрації. Очевидно, найбільше книжок у нас видається поетичних. У цій категорії бібліотекарі виділили унікального сліпого поета і перекладача Василя Лящука, який нещодавно представляв переклади сонетів Шекспіра. Але нагородили його за збірку вибраних поезій, звісно, не без перекладів, "Нехворощ і м'ята". А ось серед кращих прозових видань перемогла "головний літератор області", тобто голова обласної організації Національної спілки письменників Лідія Рибенко за збірку повістей, оповідань та п'єс з промовистою для рівнян назвою "Басів Кут". Найбільш прогресуючий автор Максим Кідрук та його нині вже надпопулярний серед молоді технотрилер "Бот" отримали своє у логічній номінації "Краще видання для юнацтва та молоді". А ось "Кращим виданням для дітей" читачі та бібліотекарі назвали посмертне видання відомого як у Рівному, так і в Луцьку поета Олександра Богачука "Дідусева казка". Видавництво "Рівненська друкарня", яке надрукувало книгу у 2009 році, також відзначене "посмертно". Серед молодих авторів, які дебютують переважно із поезіями, нагородили поетесу та етно-музиканта Анну Шпилевську за "Симфонію хаосу". Її книга побачила світ в Острозі. Там же надрукували і переможця номінації "Краще художнє оформлення". Цю нагороду здобув острозький краєзнавець Микола Бендюк за книгу "Історія та легенди давнього Острога", художником якої був Юрій Нікітін.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також