Хочуть «привласнити» владу?

1942 0

Ми у соцмережах:

Хочуть «привласнити» владу?

Рівненська обласна рада має більше сотні комунальних закладів. Їх майно, яке можна здати в оренду, – цінний ресурс. І наразі за нього ведеться активна боротьба радикалів. Якщо на наступній сесії обласні депутати проголосують за проекти, що їм пропонує команда Володимира Ковальчука, у руках Радикальної партії опиняться призначення керівників комунальних закладів, яке наразі відбувається більш-менш прозоро, та тисячі квадратних метрів нерухомості в комунальних закладах, які вони зможуть давати в оренду одноосібно, в обхід керівників комунальних закладів.

економічна комісія

На засіданні економічної комісії облради
На сесію намагаються винести два проекти, які вводять у жах частину депутатського корпусу. Так, радикали одним проектом пропонують переформатувати відділ комунальної власності в управління і збільшити кількість працівників там з шести до дев’яти, а іншим наділяють це ще нестворене управління небаченими повноваженнями. Радикальна команда хоче затвердити нове «Положення про основні засади управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області». Попереднє було прийняте після Революції гідності і досі претензій до нього не виникало. Втім, як переконує на засіданнях постійних комісій облради Юрій Нілабович депутатів, нове положення дозволить ефективніше управляти комунальними закладами. І у цьому немає сумніву – уся «ефективність» буде сконцентрована у руках самого пана Нілабовича та голови облради. Перш за все, відділ комунальної власності (або ж управління, якщо депутати затвердять реорганізацію) самостійно виноситиме на розгляд сесії пропозиції щодо призначення на посаду та звільнення з посади керівників комунальних закладів або ж «у разі необхідності організовуватиме і проводитиме конкурс з визначення керівників», хоча коли виникатиме така «необхідність» у положенні не прописано. Наразі процедура призначення керівників передбачає, що будь-хто може подати документи, якщо він відповідає кваліфікаційним вимогам, на розгляд сесії – без будь-якого погодження ні з відділом комунального майна, ні з управліннями ОДА. Юрій Нілабович переконує, що після змін демократичності у призначенні керівників не поменшає. Але немає жодної гарантії, що на сесії для депутатів команда керівника комунального відділу пропускатиме всі кандидатури, а не тільки попередньо «обрані».
Нілабович Юрій
Нове положення має дати більше повноважень і голові облради. Якщо наразі пан Ковальчук, як і його попередник, може у міжсесійний період призначати в.о.керівників у комунальні заклади на три місяці, то пропонують таке право збільшити до чотирьох. Причому, зазначимо, ставленик голови облради має всі підстави керувати закладом так, як йому заманеться, і бути підконтрольним… комунальному відділу (управлінню), де керівником працює радикал з Ужгорода Юрій Нілабович. Окрім того, що уже підконтрольний радикалам відділ хоче контролювати призначення керівників комунальних закладів, він прагне одноосібно відповідати за укладання договорів оренди на вільні приміщення обласної ради. Йдеться про контроль над мільйонами гривень, які заробляє обласний бюджет та комунальні заклади. Тільки минулого року оренда принесла близько 4 млн. грн., 1,5млн. грн. з яких опинилися в обласному бюджеті, а решта – у бюджетах комунальних закладів. Наразі договори оренди укладають керівники самих закладів, погоджуючи умови оренди з комунальним відділом. Положення, яке хочуть прийняти радикали, забирає у керівництва комунальних закладів таку можливість. Воно зможе лише подавати пропозиції, проте остаточне рішення та підписування договору оренди буде за комунальним відділом чи управлінням. Щодо цього у пана Нілабовича є таке пояснення: «Ці зміни потрібно внести, опираючись на вимоги закону про оренду комунального майна, який передбачає, що орендодавцем може бути тільки власник майна, тобто обласна рада, а комунальні заклади, які є балансоутримувачами, мають права здавати в оренду площі, які не перевищують 200м2.». До слова, початковий проект рішення був ще більш центристським. Проте його, попри те, що вже був опублікований для громадськості, в останній момент змінили. Економічна комісія облради, яку очолює колишній голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов, обидва загадані вище проекти не затвердила і відправила на доопрацювання, зокрема через те, що радикальна команда порушила процедуру розгляду проектів – їх змінювати мають право тільки на основі рекомендацій комісій. На наступну сесію, наполягали депутати цього понеділка, виносити такі рішення не можна, бо вони, мовляв, зруйнують будь-які здорові прояви демократії на Рівненщині. Михайло Кириллов, голова комісії з економічних питань та комунальної власності:
Михайло Кириллов
-Коли я прийшов на посаду голови облради, на третину скоротив апарат облради, зменшив суму коштів на його утримання та завдяки перегляду орендних ставок добився, що доходи від здачі в оренду приміщень зросли на 1,5 млн. грн. Та навіть якби нова команда нічого не робила, той механізм, який ми заклали, цього року приніс у бюджет ще додаткові 1,5 млн. грн. Натомість, нам пропонують збільшити штати облради до 49 людей і кажуть, що четверо людей відділу оренди, який збираються створити, будуть ефективно керувати понад сотнею комунальних закладів. Ми йдемо до децентралізації, а це означає, що керівникам комунальних закладів потрібно залишити більше прав. В інтересах кожного закладу – отримувати більші доходи від оренди, за процесом слідкує громадськість. Голова облради, коли узгоджує договір і бачить, що ціна занижена, може його й не підписати, тобто контроль обласна рада все-таки має. Щодо призначення керівників, то депутатам пропонують закрити публічну процедуру. Я проти того, щоб ми поверталися до часів закритої роботи облради і прийняття одноосібних рішень. Якщо «уповноважений орган», як називається у положенні управління комунальної власності, все робитиме і за депутатів, і за керівництво, то це тільки створюватиме бюрократичну корупційну складову. Після Революції гідності ми розробили прозору схему, коли будь-хто міг вносити пропозиції претендентів на керівні посади у комунальні заклади. Має перемагати під час призначення не облрада, не ОДА, а фаховий керівник. А так управління саме вирішуватиме, хто «гідний», а хто ні. Окрім того, що це за практика змінювати проекти рішень на сайті? Я готувався за одним, а на засіданні виявилося, що депутатам пропонують вже зовсім інший. Це порушення законодавства, як і зняття проектів рішення без відома депутатів. Це роблять, очевидно, тому, що команда голови працює погано. Юрій Благодир, голова фракції БПП «Солідарність»:
БЛАГОДИР
- Чув вже багато зауважень до проекту про положення. Він анулює погодження кандидатів на посади керівників комунальних закладів з профільними комісіями облради та управліннями ОДА. Такий проект свідчить про одне: сидять в облраді люди, які тільки й того, що думають, як стати головними в області. Замість того, щоб нарешті налагодити нормальну роботу для громади, вирішують, як свого начальника підвищити, як його підпис зробити дорожчим. Ще такої влади в області не було. Богдан Файфура, керівник фракції «Конкретних справ»: - Не знаю, для чого виносять цей проект на сесію. Якщо депутати проголосують, то на наступній сесії доведеться виправляти помилки. Винних після того потрібно буде покарати. Діана Гордійчук, керівниця фракції «УКРОП»:
Обласна рада сьомого скликання
- Проект потрібно доопрацювати. Цілком видно, що він сирий. Будемо обговорювати, щоб зробити усі процеси максимально прозорими. На призначення керівників, однозначно, має бути конкурс. Не може одна людина вирішувати. Щодо оренди приміщень у комунальних закладах, то керівники мають максимально ефективно піднімати орендні ставки. Як чотири людини відділу оренди, як пропонують, зможуть ефективно керувати орендою у понад сотні комунальних закладів, не розумію. Владислав Сухляк, заступник голови фракції «Батьківщина»:
DSC_5023
-Я буду критикувати подані нам проекти. За що ми боролися на Майдані? Хочуть узурпувати все, зокрема і призначення керівників комунальних закладів, бо зараз важко домовитися з усіма депутатами, а так зможуть лобіювати своїх людей на посади. Те ж стосується і комунального майна, яке прагнуть в одні руки отримати, створити своє міні-підприємство. Якщо радикалам вдасться це зробити, вони на наступні вибори матимуть свій адмінресурс у комунальних закладах. Юрій Бортнік, заступник голови фракції «Свобода»: - Говорив із юристами облради. Проекти, які пропонують, відповідають вимогам закону. Але швидше всього, вони так і залишаться на рівні проектів і на сесії не пройдуть.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також