Хочуть озеленити знищене «бурштинщиками» Полісся

959 0

Ми у соцмережах:

Хочуть озеленити знищене «бурштинщиками» Полісся

Загалом незаконним видобутком бурштину на Рівненщині в межах держлісфонду пошкоджено більше 4,5 тисячі гектарів. Вони на території Сарненської, Рафалівської та Клесівської філій.

Вже восени цього року на Рівненщині запланували створити лісові культури, що означає - вручну висадити молодий ліс - на площі понад 50 гектарів. На ще 150 га лісівники проведуть заходи доповнення та догляду, - розповідають у Поліському лісовому офісі.
 
 Роботи активізували навесні цього року. Провели детальний моніторинг ділянок, пошкоджених у 2015-2017 рр. Постійно вивчають стан кожної окремої території,
 
 - Всі ділянки різних категорій ушкодження. Частково на них уже відбулося природне відновлення. Є площі, де є можливість провести мінералізацію ґрунту і заліснювати. А є ділянки, де ще десятки років лишатимуться так звані місячні пейзажі - ті, де ушкодження грунту найглибші і вчасно не проведено рекультивацію. З них близько 250 гектарів, де вже є можливості для проведення різних робіт, - введення головної породи, якої недостаньо, планування заходів зі сприяння природному відновленню чи посадки лісових культур.
 
 - Для цього у філіях є всі необхідні ресурси, виростили достатню кількість посадматеріалу, - розповідає директор Поліського лісового офісу Олександр Кватирко.
Зокрема у Сарненській філії ділянок, на яких уже можливо провести лісовідновлення або доповнення, загалом близько 100 га. Цієї весни лісівники відновили 20 із них. На осінь запланували роботи на ще близько 20 га.
 
Філія «Рафалівське лісове господарство» ставить в план відновлення більше 10 га, а у філії «Клесівське лісове господарство» - в межах 20 га.

- Це перші із запланованих заходів на мінімум десять наступних років. І всі рішення будуть прийматися лише після детального аналізу. Тут рішення будуть індивідуальні практично щодо кожного гектара землі. Тому що стан ділянок кардинально різний. Але ця робота однозначно є і залишиться нашим пріоритетом, аж поки остання знищена ділянка не перетвориться в молодий ліс. На Волині ми ці завдання вже реалізували. Однозначно - в області не було таких масштабів і критичного стану - у пікові роки постраждало 16 га волинського лісу, які ми стали відновлювати практично одразу. Але на Рівненщині цей процес також уже пішов. Нелегальний видобуток не має критичних масштабів, напрацьовано реальний досвід добування бурштину в законному руслі, ведеться посилена охорона зон ризику, тому маємо всі можливості попрацювати на результат, - додає Олександр Кватирко.
 
Зважаючи на випадки активізації бурштинокопачів цієї весни, у зонах найбільшого ризику посилили охорону. Де є можливість, встановили фотопастки на в’їзних дорогах.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також