«Ходоки» підмовляють людей не забирати актів на землю

1878 0

Ми у соцмережах:

 «Ходоки» підмовляють людей не забирати актів на землю

Понад півтисячі рівнян не бажають забирати свої вже виготовлені акти на право власності на землю. У Держкомземі стверджують: людей відмовляють від отримання актів, лякаючи величезним податком.

— Є, очевидно, навчені люди, які ходять по селах і розказують: «Не беріть того акта, бо будете сплачувати страшні земельні податки», — розповідає начальник головного управління Держкомзему в Рівненській області Світлана Богатирчук-Кривко. — Такі дзвінки надходять на нашу гарячу лінію 695-356. У нас уже є понад 600 чоловік, які відмовляються забирати виготовлені акти. Причому найбільше відмовляється людей в районах, розташованих біля траси Київ-Чоп. Щодо податку, то, наприклад, за 20 соток у центрі райцентру людина сплатить податок за рік 12 гривень. Тим часом в управлінні Держкомзему закликають людей подавати заяви до місцевих рад на безоплатне одержання державних актів. Адже така процедура діятиме лише до кінця цього року. Згідно з постановою Кабміну правом на безкоштовне отримання акта можуть скористатися громадяни, які приватизували земельні ділянки, що знаходяться під житловими будинками, для особистого селянського господарства в межах населених пунктів (не паї), і землі, які були виділені під садівництво. До типової заяви слід подати копію паспорта, ідентифікаційного коду та рішення ради про надання у приватну власність земельної ділянки. Нині, каже Світлана Богатирчук-Кривко, лише 547 громадян області подали такі заяви. Незначний «попит» пояснює незадовільною роботою сільських голів, які не роз’яснюють селянам процедуру отримання державних актів. — Є навіть скарги на сільських голів, які так і казали, що постанову уряду виконувати не будуть, — розповіла начальник головуправління Держкомзему в області.

Денис БУЛГАК.

Довідка РВ В області приватизували земельні ділянки за рішеннями місцевих рад 301,5 тисячі чоловік. В той же час, не видано акти 192,3 тисячі громадян. Кількість державних актів, які необхідно видати на кожну земельну ділянку, становить 367,1 тисячі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також