М’ясний холодець за рік подорожчав майже на 30 грн, або на 17%.
Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Експерт проаналізував тенденцію річного подорожчання всіх інгредієнтів цієї м’ясної страви.
1.Свинина – 800 г, у 2017 р. – 79,5 грн, у 2018 р. – 94,5 грн. Індекс зростання за рік – 19%.
2. Яловичина – 800 г, у 2017 р. – 90 грн, у 2018р. – 101,5 грн. Індекс зростання за рік – 3%.
3. Морква – 200 г, у 2017 р. – 1,3грн, у 2018р. – 2,3 грн. Індекс зростання за рік – 7%.
4. Цибуля – 200 г, у 2017 р. – 1грн, у 2018р. – 2 грн. Індекс зростання за рік – 100%.
Холодець зобов'язаний своєю появою звичайному м'ясному бульйону, який готували в усі часи. При охолодженні він густішає настільки, що стає схожим на желе. Це раніше вважали недоліком, поспішаючи розігріти бульйон. І тільки у Франції у 16 столітті один раз зважилися скористатися цією незвичайною властивістю. Для цього придумали з застиглого бульйону ціле блюдо, яке стало прообразом нашого холодцю. Згодом в цю страву стали додавати варене м'ясо й варені овочі. У Німеччині холодець має назву «зельц», у Польшеі — galareta, у Болгарії — пача».