Хомко хоче й надалі «задобрювати» партії субсидіями

1655 0

Ми у соцмережах:

Хомко хоче й надалі «задобрювати» партії субсидіями

Орендарі так званого Народного дому, що у Рівному на вул. Петлюри, чекають на інспекцію, яка вирішуватиме, що з цією будівлею робити. Адже триповерховий будинок у центрі міста руйнується — стоїть без опалення та електропостачання. Із 800 тисячами гривень боргів за комунальні послуги. Але орендарів, в основному громадських та політичних організацій, турбує інше — чи продовжить міськрада з ними договори оренди, які саме зараз у більшості закінчуються. Бо міськрада щедра — віддає своє майно в оренду навіть за одну гривню.

Зрештою, інспекцію буде проводити спеціальна комісія, створена з депутатів міської ради, яка вже не один рік дає своєрідний «хабар» політикам та громадським активістам у вигляді, як каже міський голова, субсидії на оренду. Ті, які мають представництво у міській раді, платять 1% від вартості, а всі інші — 4%. Деякі громадські організації платять за оренду лише одну гривню.

Свого часу міський голова Володимир Хомко хотів будівлю продати, але відмовився від цієї ідеї — кажуть, боявся гніву активістів-орендарів. Хоча в коридорах ради можна почути й іншу думку: що будинок спеціально доводять до занедбаного стану, щоб вигідно продати землю, яка під ним залишиться.

Сергій Паладійчук, секретар міської ради, голова спеціальної депутатської комісії з вирішення питання:

Раніше цим будинком ніхто не хотів займатися, бо це великі іміджеві ризики. Легше було просто забути за нього. Але таке господарювання вже дійшло до межі. Треба знайти таку модель оренди, коли приміщення утримуватимуться в нормальних умовах. Це ж ганьба, коли в центрі Рівного в будинку порозмерзалися батареї та відрізано електропостачання. Деякі орендарі там досі займають місце, а їхня діяльність менш бурхлива, ніж 15 років тому. Якщо люди займають три кімнати, а збираються раз у тиждень, то це недоцільне використання комунального майна. Звісно, усім тим організаціям, які заслуговують, треба надати приміщення в оренду. Однак це не обов’язково може бути Народний дім, у міської ради по місту є й інші приміщення. Зараз ми вивчимо питання боргів та звідки вони взялися.

Анатолій Чугуєвець, депутат міської ради:

Політичні партії за оренду мають обов’язково платити. Зараз виходить, що вони самі себе частково від цього позвільняли. Думаю, треба провести і опитування рівнян, як вони бачать вирішення ситуації. Якщо ж депутати не дійдуть спільної думки, що з цим робити, то треба буде там провести ремонт за бюджетні гроші та продати будинок з аукціону.

Микола Бляшин, депутат міської ради:

— Пропоную публічно обговорити варіант реконструкції будівлі під сучасний публічний громадський центр «Народний дім». Концепція може бути така — на першому поверсі розмістити декілька (великий та малі) залів для зустрічей, презентацій, круглих столів, семінарів та навчань, заходів під час виборів, громадських обговорень — такий собі паблік-хол. На другому поверсі — місця для розташування і роботи активних і суспільно корисних громадських організацій міста і сучасного HUB. Третій поверх — приміщення для політичних партій, яким рівняни довірили представляти їхні інтереси в раді. Рішенням ради визначити умови для договорів оренди і закріпити це юридично, забезпечивши неможливість приватизації. Ідеї про те, щоб частину будівлі — підвальний і реконструйований дах — здавати в оренду з аукціону за ринковою ціною і спочатку на короткий строк, потребують вивчення та обговорення.

Володимир Хомко, міський голова:

— Знижку на оренду потрібно давати лише партіям, що представлені у міській раді. Як тільки закінчиться каденція, то політики мають орендувати приміщення повністю за свій рахунок. А зараз там знаходиться близько десятка організацій, які не мають копійки за душею. Буде соромно, як той Народний дім за нашої каденції розвалиться.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також