Хрускіт у кінотеатрі: чим небезпечний попкорн?

2428 0

Ми у соцмережах:

Хрускіт у кінотеатрі: чим небезпечний попкорн?

Ви йдете з дитиною в кіно, і вона просить купити величезний стакан попкорну, щоб похрумтіти ним під час перегляду фільму. Малюкові складно відмовити, однак дієтологи радять робити саме так. Повітряні кукурудзянки тільки на перший погляд здаються безпечними. Деякі з них можуть стати причиною гастриту, виразки та ожиріння.

Повітряна кукурудза — національна американська їжа. У США навіть існує День попкорну, який відзначають 19 січня. Втім, в цьому немає нічого дивного: своєю появою на світ цей продукт зобов’язаний саме Америці. Коли Христофор Колумб доплив до континенту, місцеві жителі вже «підривали» кукурудзу на вогні в глиняному посуді. Індіанці робили з неї намисто, а в одному з поховань Мехіко археологи знайшли статуетку богині, голова якої була прикрашена гілочкою з білими «квітками» попкорну. Багато знахідок вказують і на те, що жриці пророкували майбутнє по тому, як розкривалися зерна кукурудзи. Втім, всі ці дії так і залишилися б домашніми витівками корінних американців, якби не житель Чикаго Чарльз Кріторз. У 1885 році він придумав машину на колесах, яка дозволяє «підривати» кукурудзу в будь-якому місці, будь то ярмарок або широкий проспект, і назвав її «Поппер». З цього моменту попкорн почав свою ходу по світу. Сама по собі «підірвана» кукурудза — річ дуже корисна. Це повноцінний зерновий продукт, джерело високоякісних вуглеводів і білків. Він містить велику кількість клітковини, вітамінів В1, В2 і калію. При цьому кукурудза досить низькокалорійна. Проте варто уточнити, що наші діти поглинають ласощі, напхані добавками. У кінотеатрі, як правило, пропонують продукт, щедро приправлений сіллю або цукром. Мало того, в машину для «підривання» зерен додають спеціальні олії, які створюють апетитний запах і характерний смак. А це ароматизатори і шкідливі насичені жири. У результаті колись дієтична закуска перетворюється на шкідника здоров’я. Якщо кукурудза солона, вона порушує водний баланс і викликає спрагу, солодка дає навантаження на підшлункову залозу і стає причиною зайвих кілограмів. До того ж добавки виробляють у дітей залежність і розпалюють апетит, і малюк може навіть не помітити, як з’їсть ціле відро ласощів. Тому вирушаючи в кінотеатр, погодуйте своє улюблене чадо супом або котлетками, щоб малюк не накинувся на попкорн. Крім того, постарайтеся відмовитися від гігантського стакана кукурудзи. Попкорн сьогодні продається не тільки в кінотеатрі, але і в будь-якому супермаркеті, тому ним можна похрумтіти на дивані перед телевізором. Різноманітність кукурудзяних смаків просто вражає. Є попкорн карамельний, ванільний, шоколадний і фруктовий. Для тих, хто любить пікантність, пропонують кукурудзу зі смаком цибулі, часнику, сиру і навіть ікри. Правда, при цьому використовуються не справжні продукти, а ароматизатори, перемішані з дешевими оліями, якими запилюють попкорн під час приготування.

Попкорн по-домашньому Можна приготувати корисний варіант своїми руками. Тільки для цього знадобиться спеціальна кукурудза «Попкорн», яка продається в супермаркетах. Зерно в неї має особливу будову: у ньому знаходиться крапелька крохмалю, яка містить воду. Оболонка тонка, але набагато міцніша, ніж у добре знайомої нам кукурудзи. Нагріваючись, вода у диво-зернятах закипає і перетворюється на пару. При цьому герметична оболонка не випускає її назовні. Напруга всередині зростає, і в якийсь момент шкірочка не витримує навантаження, попкорн «вибухає» і, вивернувшись навиворіт, перетворюється на невагомі фігурки. З простими кукурудзяними зернами такий номер не пройде — вони, як правило, або занадто м’які, або надто тверді для подібного перетворення. Шукайте в супермаркеті сухий прихований попкорн, але не купуйте готовий напівфабрикат — він вже напханий ароматизаторами. Краще виберіть продукт з написом «Natur» — це нежирні натуральні зерна з природним смаком. Помістіть їх в мікрохвильовку, дотримуючись інструкції на упаковці, в закритому паперовому пакеті або пластиковому посуді (але переконайтеся, що вона витримує температуру вище +150єС). Як тільки зерна розкриються, вмикайте свою фантазію. Наприклад, викладіть їх в тарілку і посипте невеликою кількістю солі або цукрової пудри. Можете піти ще далі і створити французький варіант американської страви: ще гарячий попкорн приправити натертим сиром, дати йому охолонути — і ви отримаєте елегантну і позбавлену хімічних добавок хрустку страву. Якщо ж покласти трохи томатної пасти і сухого базиліка, у вас будуть ласощі по-італійськи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також