Повітряна кукурудза — національна американська їжа. У США навіть існує День попкорну, який відзначають 19 січня. Втім, в цьому немає нічого дивного: своєю появою на світ цей продукт зобов’язаний саме Америці. Коли Христофор Колумб доплив до континенту, місцеві жителі вже «підривали» кукурудзу на вогні в глиняному посуді. Індіанці робили з неї намисто, а в одному з поховань Мехіко археологи знайшли статуетку богині, голова якої була прикрашена гілочкою з білими «квітками» попкорну. Багато знахідок вказують і на те, що жриці пророкували майбутнє по тому, як розкривалися зерна кукурудзи. Втім, всі ці дії так і залишилися б домашніми витівками корінних американців, якби не житель Чикаго Чарльз Кріторз. У 1885 році він придумав машину на колесах, яка дозволяє «підривати» кукурудзу в будь-якому місці, будь то ярмарок або широкий проспект, і назвав її «Поппер». З цього моменту попкорн почав свою ходу по світу.
Сама по собі «підірвана» кукурудза — річ дуже корисна. Це повноцінний зерновий продукт, джерело високоякісних вуглеводів і білків. Він містить велику кількість клітковини, вітамінів В1, В2 і калію. При цьому кукурудза досить низькокалорійна. Проте варто уточнити, що наші діти поглинають ласощі, напхані добавками. У кінотеатрі, як правило, пропонують продукт, щедро приправлений сіллю або цукром. Мало того, в машину для «підривання» зерен додають спеціальні олії, які створюють апетитний запах і характерний смак. А це ароматизатори і шкідливі насичені жири. У результаті колись дієтична закуска перетворюється на шкідника здоров’я. Якщо кукурудза солона, вона порушує водний баланс і викликає спрагу, солодка дає навантаження на підшлункову залозу і стає причиною зайвих кілограмів. До того ж добавки виробляють у дітей залежність і розпалюють апетит, і малюк може навіть не помітити, як з’їсть ціле відро ласощів. Тому вирушаючи в кінотеатр, погодуйте своє улюблене чадо супом або котлетками, щоб малюк не накинувся на попкорн. Крім того, постарайтеся відмовитися від гігантського стакана кукурудзи.
Попкорн сьогодні продається не тільки в кінотеатрі, але і в будь-якому супермаркеті, тому ним можна похрумтіти на дивані перед телевізором. Різноманітність кукурудзяних смаків просто вражає. Є попкорн карамельний, ванільний, шоколадний і фруктовий. Для тих, хто любить пікантність, пропонують кукурудзу зі смаком цибулі, часнику, сиру і навіть ікри. Правда, при цьому використовуються не справжні продукти, а ароматизатори, перемішані з дешевими оліями, якими запилюють попкорн під час приготування.
Попкорн по-домашньому
Можна приготувати корисний варіант своїми руками. Тільки для цього знадобиться спеціальна кукурудза «Попкорн», яка продається в супермаркетах. Зерно в неї має особливу будову: у ньому знаходиться крапелька крохмалю, яка містить воду. Оболонка тонка, але набагато міцніша, ніж у добре знайомої нам кукурудзи. Нагріваючись, вода у диво-зернятах закипає і перетворюється на пару. При цьому герметична оболонка не випускає її назовні. Напруга всередині зростає, і в якийсь момент шкірочка не витримує навантаження, попкорн «вибухає» і, вивернувшись навиворіт, перетворюється на невагомі фігурки. З простими кукурудзяними зернами такий номер не пройде — вони, як правило, або занадто м’які, або надто тверді для подібного перетворення.
Шукайте в супермаркеті сухий прихований попкорн, але не купуйте готовий напівфабрикат — він вже напханий ароматизаторами. Краще виберіть продукт з написом «Natur» — це нежирні натуральні зерна з природним смаком. Помістіть їх в мікрохвильовку, дотримуючись інструкції на упаковці, в закритому паперовому пакеті або пластиковому посуді (але переконайтеся, що вона витримує температуру вище +150єС). Як тільки зерна розкриються, вмикайте свою фантазію. Наприклад, викладіть їх в тарілку і посипте невеликою кількістю солі або цукрової пудри. Можете піти ще далі і створити французький варіант американської страви: ще гарячий попкорн приправити натертим сиром, дати йому охолонути — і ви отримаєте елегантну і позбавлену хімічних добавок хрустку страву. Якщо ж покласти трохи томатної пасти і сухого базиліка, у вас будуть ласощі по-італійськи.





