Хрустіти пальцями — шкідлива звичка?

1001 0

Ми у соцмережах:

Хрустіти пальцями — шкідлива звичка?

Звичка хрустіти пальцями настільки поширена, що якби вона завдавала серйозної шкоди, тому було б багато свідчень. Однак цих свідчень немає. Такої думки дотримуються багато хірургів-ортопедів. Втім, є й такі, які більш обережно висловлюються щодо звички людей розім’яти кістки.

Чому хрумтять суглоби? Через малорухливий спосіб життя, гіпермобільність суглобів, надмірну кількість солей у кістковій тканині, підвищених фізичних навантаженнях або, навпаки, при малорухливому способі життя, а можливо, навіть патології жовчного міхура і печінки або нирковій недостатності.

Ортопеди вважають, що цей звук утворюється в сухожиллях і зв’язках, які при різкому згинанні долають невеликий опір і хрумтять. Лікарі не рекомендують піддавати ці зв’язки частому розтягуванню, бо регулярне тертя в точці з’єднання кісток може призвести до крихкості суглобів.

Втім, хрускіт суглобів не завжди свідчить про розвиток патології. Найчастіше це дефект м’язово-сполучної тканини, який, крім характерного звуку, ніяк не проявляється. Тривогу повинен викликати лише хрускіт, що супроводжується болем, набряком і почервоніння. Такі симптоми можуть вказувати на розвиток остеоартрозу. Ця недуга найчастіше виникає в літньому віці, проте серед молодих людей також чимало тих, хто стикається з цим захворюванням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також