Хто наступник Муляренка?

2547 1

Ми у соцмережах:

Олексій Муляренко

Президент заявив, що всі голови обласних держадміністрацій після виборів напишуть заяви на звільнення. Незалежно, хто переможе у другому турі. Вимогу Петра Порошенка на місцях, очевидно, виконають. Та чи зміниться прізвище на табличці при вході до кабінету голови Рівненської ОДА?

Відповідно до закону України «Про місцеві державні адміністрації», голову ОДА можуть звільнити за порушення законодавства, зміну громадянства, у разі висловлення недовіри двома третинами депутатів облради, за його власним бажанням, за поданням прем’єр-міністра та з ініціативи самого президента. А ось «у разі обрання нового президента України голови місцевих державних адміністрацій продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових голів місцевих державних адміністрацій». Фактично, навіть якщо в Україні буде новий президент, старі голови ОДА мали би працювати, поки не буде подання Кабміну та узгодження з президентом нової кандидатури.

Чи будуть зміни на Рівненщині, якщо переможе Петро Порошенко, поки говорити рано. З одного боку, область показала хороші для команди президента результати на виборах, з іншого, давно говорять, що Олексія Муляренка на посаді хочуть замінити. Втім, за три роки заміни йому так і не знайшли, хоча й подейкували, що замість нього областю може керувати нардеп Василь Яніцький. Окрім того, на цих виборах працює на перемогу Петра Порошенка не лише Олексій Муляренко з підлеглими, а й Віталій Чугунніков, в якого є свій інтерес — повернути вплив на голову ОДА.

Хто очолить ОДА у разі перемоги Володимира Зеленського — ще більш незрозуміло. З одного боку, його штаб очолює бізнесмен Дмитро Соломчук, проте чи призначать його керувати ОДА — спірне питання. Перш за все, Зеленському, ймовірно, доведеться опиратися на підтримку інших політичних сил в регіонах, які вже мають сформовану мережу, а тому очільником області може стати і людина, яка не в команді Зеленського.

Та й голові ОДА, хто б не став наступним, працювати доведеться недовго. Якщо реформа децентралізації завершиться так, як планувалося, у 2020 році обласні та районні держадміністрації буде ліквідовано. Виконавчі функції перейдуть органам місцевого самоврядування (виконкомам при місцевих радах), а контрольні функції президента на місцях залишать за створеними посадами префектів.

Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА, на наше прохання слова президента про заяви на відставку прокоментував так:

— Не було (головам ОДА. — Ред.) жодних вказівок, жодних «рекомендацій», як і немає вже написаних заяв. Тут єдина інструкція — це закон України. А він говорить, що не пізніше 3 червня (у цьому випадку) має бути інавгурація нового президента. Фактично, це і є завершенням виборчого процесу. Після того новообраний президент вступає на пост і починає здійснювати повноваження, в тому числі і призначення голів адміністрацій, за погодженням з Кабміном. Тому насправді, скільки займе часу перезавантаження і зміна керівників ОДА, нікому невідомо.

Але Петро Порошенко дав зрозуміти, що серйозно перегляне кадрову політику і принаймні частина голів обласних адміністрацій не отримає пропозиції продовжити роботу в його команді. Сигналом буде результат голосування.

Щодо Рівненської області, то після першого туру ми показали один з найкращих результатів по Україні, а це, відповідно, оцінка роботи і президента Петра Порошенка, і влади на місцях. Можу сказати напевне, що я, як і люди, які мене оточують, любимо свою роботу і отримуємо задоволення від результатів. А за майже три роки на цій посаді мені є що підсумовувати, ми зробили дуже багато правильних речей, які ще довго служитимуть жителям області.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також