Хто переможе в облраді: київські домовленості чи суд?

1818 0

Ми у соцмережах:

Сергій Кондрачук — у кабінеті голови

Перша сесія нової Рівненської обласної ради засвідчила — більшість тепер формують чотири фракції: «ЄС», «Свобода», «За майбутнє» та Радикальна партія. Подібний склад більшості (тільки замість радикалів, які не здобули мандатів, — «Рівне разом») — й у новій Рівненській міській раді. Як розповідають, така більшість була сформована не у Рівному, а у Києві. Власне, домовлялися начебто сам Петро Порошенко, Олег Ляшко, Ігор Палиця та керівники «Свободи».

Нагадаємо, подібні домовленості з Києва були і у 2015 році, на початку каденції обласної ради попереднього скликання. Тоді за більшість домовилися в обхід БПП лідерка «Батьківщини» та «головний радикал» країни. Втім, київські домовленості протрималися три місяці — голову від Радикальної партії Володимира Ковальчука змістили з посади і на його місце обрали БППівця Олександра Корнійчука, втягнувши облраду в судову тяганину, яка триває і понині. Володимир Ковальчук досі вимагає компенсувати йому за «вимушений прогул».

У нового голови Рівненської облради Сергія Кондрачука опинитися на місці Володимира Ковальчука шансів значно менше. Бо якщо у 2015 році місцевих «батьківщинівців», фактично, силували обрати радикала головою, то нинішня більшість — більш «полюбовна». І хоч «ЄС» об’єдналася із «За майбутнє», яке перед виборами називав у списку партій, з якими об’єднуватися не буде, поки що такий союз вигідний. Втім, якщо «Слуга народу» перетягне на свою сторону «За майбутнє», отримає більш сильну «коаліцію»: 38 голосів проти 35, які є в «Європейської солідарності».

Обидві сторони: і ті, хто сформував більшість, і ті, хто залишився у меншості, — звинувачують одне одного у небажанні домовлятися. Представники «Слуги народу», які претендували на головування у раді, стверджують, що пропонували усім фракціям більш-менш рівноцінний розподіл посад у комісіях. Натомість «ЄС» та фракції, які з нею об’єдналися, залишили порожніми лише дві посади голів комісії — гуманітарної та правоохоронної.

Натомість у «ЄС» розповідають, що це «слуги» ставили ультиматуми та хотіли «зірвати» сесію, не набираючи голосів на свою користь. Нагадаємо, що «Слуга народу», «Батьківщина» та «Сила і честь» покинули залу, не зумівши сформувати більшість, офіційно ж пояснили такий вчинок тим, що просили перенести засідання, оскільки не було консенсусу щодо розподілу комісій.

У «ЄС» кажуть, що наразі спільну мову знаходять і з «Батьківщиною», і з партією «СІЧ» — депутати від них навіть почали писати заяви на вхід до постійних комісій. Натомість «Слуга народу» збирається подавати до суду та оскаржувати рішення, ухвалені на першій сесії. За нашими даними, судовий позов уже готують. Формальною підставою судитися стане те, що представник «Батьківщини» Микола Драганчук, який до обрання головою Сергія Кондрачука вів сесійне засідання як член тимчасової президії, оголосив його закритим і покинув залу. А за якусь хвилину-другу Сергій Кондрачук відкрив засідання знову. У суді, ймовірно, будуть апелювати, що депутатів не повідомили про «нове» засідання, обмеживши цим їхні права.

Наступного разу депутати мають зібратися у середині грудня. На засідання, зокрема, винесуть питання про бюджет на 2021 рік та про звіт голови Рівненської ОДА — це озвучив голова облради Сергій Кондрачук.

До слова, на минулому засіданні депутати проголосували за те, щоб залишити заробітні плати голови та заступників на рівні, який був у попередників. Фактично, радикал Сергій Свисталюк та «свободівець» Олексій Бучинський отримуватимуть стільки ж, як і раніше, а ось заробітна плата Сергія Кондрачука буде меншою від тієї, яку мав Олександр Данильчук, адже окрім окладу 19,4 тис. грн на місяць, передбачені також надбавки та премії. Розмір премій для працівників апарату облради залежатиме від рішення самого Сергія Кондрачука, його попередник Олександр Данильчук до працівників, між іншим, був щедрим. А ось надбавки уже включають інтенсивність роботи, вислугу років та ранг держслужбовця. Наприклад, торік, коли оклади в облраді були дещо меншими, заробітна плата Олександра Данильчука на місяць становила приблизно 74 тис. грн, відповідно до поданої ним декларації. Першого заступника Сергія Свисталюка — близько 60 тис. грн, Олексія Бучинського — 57 тис. грн.

Як подейкують, Олександр Данильчук, втративши надію знову стати головою облради, намагається повернутися на посаду в аеропорту «Бориспіль», де працював до 2018 року заступником начальника одного з департаментів. У Києві живе і дружина екс-голови, тож без посади в облраді робити на Рівненщині йому нічого.

На першому засіданні новоутворена більшість також вирішила, що отримуватиме заробітну плату у цьому скликанні й голова бюджетної комісії Ігор Ясенюк, представник фракції «За майбутнє». Це єдина комісія облради, в якій були і раніше передбачені виплати для її керівника, адже комісія працює більше за інші та збирається частіше. Проте, наприклад, попередній голова комісії — БППівець Юрій Благодир — від заробітної плати відмовився, аби бути солідарним із колегами.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також