Хто присвоїв гроші пільговиків у Рівному?

2374 0

Ми у соцмережах:

Хто присвоїв гроші пільговиків у Рівному?

Коли у березні цього року міська влада Рівного скасувала право на безплатний проїзд у тролейбусах для громадян, які досі мали таке право, це здавалося логічним під час карантину. Навіщо піддавати зайвому ризику здоров’я людей? Водночас припинити виплату транспортникам коштів на перевезення пільговиків з міського бюджету якось забули. Вийшло, що тролейбусне управління отримало кошти за послуги, яких не надавало.

Що цікаво, ніхто на це уваги не звернув. Про це стало відомо лише після того, як до Рівненського окружного адміністративного суду звернувся рівнянин Віктор Кошкін, який вимагав визнати рішення про скасування пільгового проїзду на час карантину протиправним, скасувати його та відшкодувати йому моральні страждання на суму 40 тисяч гривень.

Стягнути моральну шкоду позивач просив, зазначаючи, що «неодноразово отримував неправомірну відмову у пільговому проїзді з посиланням на оскаржуване рішення. При цьому вказані відмови супроводжувалися приниженням перевізниками його честі та гідності. Позивач повідомляв, що після отриманих ним травм в зоні АТО йому рекомендований нагляд невролога та уникнення психоемоційного перевантаження. Але постійні конфлікти, що виникають на ґрунті порушення його прав, призводять до психоемоційного перевантаження та головного болю».

Комісія з питань ТЕБ та НС, до якої позивався пан Кошкін, позов не визнала. Зазначала, що «з метою недопущення розповсюдження масового інфекційного захворювання комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівного було прийнято залучати автобуси та тролейбуси в режимі спеціальних перевезень для забезпечення транспортом, насамперед медичних працівників та працівників критичної інфраструктури, для якого не передбачено компенсаційні виплати за їх перевезення».

Першого жовтня суд визнав протиправним та нечинним рішення щодо скасування пільгового перевезення на час карантину. «Суд вважає, що приймаючи рішення щодо відміни пільгового проїзду, відповідачами не дотримано принципу пропорційності, тобто балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів громадян та цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення», — йдеться у рішенні.

Віктор Кошкін

Водночас суд не зобов’я­зав скасувати рішення, як просив Віктор Кошкін, та відмовив йому у грошовій компенсації моральних збитків.

За даними з реєстру судових рішень, це рішення Рівненського окружного адміністративного суду поки не набрало чинності, адже передбачений ще апеляційний розгляд. Проте Віктор Кошкін наприкінці листопада звернувся до поліції. За фактом невиконання судового рішення розпочали досудове розслідування за статтею 382 Кримінального кодексу.

Поки тривають суд та слідство, ми звертаємо увагу на те, що увесь цей час «Рівнеелектроавтотранс» справно отримував із бюджету кошти на перевезення пільговиків. Це підтвердив начальник міського управління бюджету та фінансів Віктор Шульга:

— В угоді управління транспорту з тролейбусним управлінням йдеться про відшкодування за виконання транспортних перевезень, а не за пільговий проїзд. Кошти тролейбусне управління отримало, сума не змінилася. Нагадаю, що пільги, які передбачені і гарантовані законами нашої держави, мають бути підкріплені фінансово. Місцеві бюджети можуть у рамках своїх програм добровільно виділяти кошти на покриття цих пільг, але це не є обов’язком місцевого самоврядування.

У перекладі з канцелярської мови це означає, що дотації тролейбусникам «зашиті» у міському бюджеті так хитро, що вони будуть отримані навіть якщо по місту ходитиме лише один тролейбус. Може, слід із цим розібратися? І заодно дізнатися, куди пішли гроші, «зекономлені» тролейбусним управлінням на пільговиках під час скасування їхніх пільг на період карантину.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також