Хто тепер “знімає пінку” з будівельного бізнесу на Рівненщині?

2494 0

Ми у соцмережах:

Хто тепер “знімає пінку” з будівельного бізнесу на Рівненщині?

Те, як на Рівненщині до останнього часу розподілялись державні кошти у сфері будівництва, не раз ставало об’єктом гучних скандалів і журналістських розслідувань. Більшість із них стосувалися фірм «Фіалка», «Укрбудреммонтаж інжиніринг», «Вестінвестбуд», які пов’язували з першим заступником голови Рівненської обласної державної адміністрації Юрієм Приварським. Втім, скандального чиновника вже відсторонили від влади. Але багатомільйонні тендери на будівництво, як і раніше, розігруються за сумнівними схемами.

Варто нагадати, що всесильного у “справах будівельних” Юрія Приварського звільнили зовсім не за сприяння у проведенні нечесних тендерів. Хоча підстав для серйозного розслідування його причетності до цих оборудок цілком вистачало.

Чого варта була лише історія 2016 року з добудовою приміщення управління соціального захисту на вулиці Драгоманова, 7 у Рівному, де внаслідок змови чиновників і будівельників вигідний контракт отримала фірма  “Елікон”, заснована братом Юрія Приварського - Сергієм.

Були й інші скандальні викриття. Зокрема, історія про “подвиги” Приварського набула всеукраїнського розголосу і вийшла на рівень Верховної Ради. Окремі депутати навіть писали звернення до НАБУ з вимогою розпочати розслідування. Але Юрій Приварський, маючи певну політичну підтримку в особі екс-голови ОДА Віталія Чугуннікова та його зв’язки в адміністрації Петра Порошенка, спокійно продовжував заправляти всіма будівельними справами області.

Смішне формулювання, за яким звільняли Приварського, свідчить про те, що саму “схему” розпилювання бюджетних коштів влада визнавати публічно не хоче — мабуть, для того, щоб користуватися нею і надалі. Тож єдиною метою спецоперації зі звільнення всесильного першого заступника голови ОДА було бажання позбутися саме Приварського.

У стародавньому Римі у таких випадках радили шукати - “кому вигідно”.

І єдиною зацікавленою у цьому особою є теперішній керівник Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко. Позбувшись впливового заступника, він вбив одразу двох зайців. По-перше, позбувся сильного конкурента, по-друге, отримав контроль над фінансовими потоками, якими той оперував.  

Зауважимо, що Приварський, як і Муляренко, починали свою діяльність під крилом екс-губернатора Віталія Чугуннікова. Тільки-от теперішній очільник області вирішив змінити політичного патрона. Тож Олексієві Муляренку було критично важливо позбутися чужих кадрів.   

Що ж до тендерів на будівництво, то вони нікуди, звісно, не поділися. Всі вони віднедавна проводяться через систему Прозорро і будь-який користувач може сам переконатися, що перемагають у них одні і ті ж фірми.  Та і хто відмовся би від такої прибуткової, а найважливіше, повністю налагодженої схеми?  

Тільки тепер куруватиме цей напрямок людина цілковито віддана партії БПП і Олексію Муляренку особисто. Віталій Ундір хоч і не має досвіду Приварського та його зв'язків у будівельному бізнесі, зате є депутатом обласної ради від Блоку Петра Порошенка і своїм кар’єрним просуванням завдячує особисто теперішньому голові ОДА Рівненщини. До речі, хід будівництва бюджетним коштом контролюється теж близькими до голови людьми. Так, начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції Ігоря Мічуду навіть бачили серед запрошених на весілля очільника області.  

Причому будівництво різних соціальних об’єктів, як-то шкіл і садочків, далеко не найприбутковіша частина цього корупційного пирога. УКБ області, крім іншого, тепер опікується будівництвом доріг. Про якість їх будівництва і ремонту говорити, мабуть, зайве, всі розуміють, що кошти, виділені на дороги, щонайменше переполовинено. Зі школами, вочевидь, те саме. Просто помічають це платники податків якось не одразу.  

Наприклад, на дитсадок в Обарові гроші виділяли двічі, бо перший транш практично розчинився у повітрі, а завершити школу потрібно було. А коли закуповували меблі, то, за висновком експертів, завищили їхню вартість удвічі від реальної ринкової вартості.

Цікаво, що самі будівельники і причетні до цих оборудок чиновники у приватних розмовах не приховують, що всі питання по тендерах вирішуються тепер без посередників. Залежно від рівня дружніх зв'язків, допомога в отриманні вигідного державного замовлення, кажуть, обійдеться у 10-15 % від суми виграного тендеру.  При цьому правоохоронні органи, швидше за все, у справи будівельно-тендерні втручатися не будуть. 

Сайт VSE.RV.UA свого часу писав про те, як до Рівненської ОДА завітали працівники прокуратури і навіть склали на Олексія Муляренка протокол про корупцію. Справу зам’яли і обмежились оформленням адмінпорушення, але знаючі люди кажуть, це був лиш натяк з боку правоохоронців, про те, з ким насправді треба дружити. 

Тож від Генпрокуратури чи поліції активних дій в напрямку розплутування будівельно-тендерних схем у Рівненській обласній адміністрації тепер чекати не варто. Не загрожує панам Муляренку і Ундіру навіть НАБУ, адже не так давно президент Порошенко підписав закон, відповідно до якого голови місцевих адміністрацій і їхні заступники виведені з категорії державних службовців, а значить, і їх дії випадають з компетенції Національного антикорупційного бюро України.  

Цікаво, що і політичної відповідальності Олексієві Муляренку боятися не доводиться. Хоч не так давно йому пророчили відставку, тепер він знову у фаворі на Банковій. У лютому цього року, хоч і зі скрипом, Муляренку вдалося пролобіювати на посаду голови Рівненської обласної ради Олександра Данильчука. Це був останній тест на профпридатність, і якби щось пішло не так, Олексій Муляренко втратив би посаду і будь-які політичні перспективи взагалі. Але Данильчука таки обрали і за це в Аміністрації президента Муляренку пообіцяли своєрідну індульгенцію, принаймні до наступного проколу. 

Ольга КОВАЛЬЧУК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також