Хто вони - рівненські волонтери, які допомагають армії

3636 0

Ми у соцмережах:

Хто вони - рівненські волонтери, які допомагають армії

Бути волонтером зараз надзвичайно престижно. Достатньо лише зайти у соцмережі і складається враження, що Збройним Силам України у їхній боротьбі з російськими окупантами допомагають усі. Хтось допомагає, хтось оголошує збір коштів, хтось критикує інших за недостатню допомогу війську, виходячи з плакатами по суботам до порожніх адмінбудівель.

Всі ці люди, здається, роблять корисну справу і гордо іменують себе волонтерами, але, насправді, ті, хто роблять для перемоги найбільше найчастіше залишаються в тіні. Ця серія матеріалів розповідь саме про них – волонтерів, на які допомагають українській армії ще від початку гібридного вторгнення Росії в Україну у 2014 році. Мабуть, найбільш помітна постать у волонтерському русі Рівного - Вікторія Шинкаренко, керівник волонтерського батальйону “ДАР” (Допомога Армії Рівне), єдина, хто серед рівнян і рівнянок потрапила до Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів України, керівник комунального закладу Будинок Ветеранів Рівненської міської ради.

Її волонтерський шлях почався якраз у 2014 році, коли вона разом з чоловіком взяли під опіку українських снайперів і почали купувати закордоном різного роду спорядження і обладнання необхідне українським стрільцям аби протистояти вишколеним російським “ихтамнетам” на українському Донбасі.

В той час, як більшість українців схвильовано дивились новини по телевізору, Вікторія Шинкаренко з невеликою групою однодумців, фактично, з нічого організувала у Рівному масштабний волонтерський склад, куди люди небайдужі до долі країни привозили все що можна, починаючи від цвяхів, лопат, будівельних матеріалів для спорудження бліндажів та траншей, закінчуючи ковдрами і продуктами тривалого зберігання.

Рівненські волонтери, координатором яких стала у 2014 році Вікторія Шинкаренко, першими змогли знайти, придбати і передати українським бійцям на Савур Могилі на той час небачену розкіш - три тепловізори. Про тисячі комплектів якісної уніформи натівського зразка, тонни продуктів, питної води, консерв власного виробництва уже навіть не йде мова.

Згодом, Вікторія Шинкаренко сама вступає до війська, рідних і близьких вона поставила перед фактом, уже підписавши контракт зі 130-м окремим розвідувальним батальйоном, про який раніше опікувалась.

За сприяння рівненських волонтерів і меценатів, діяльність яких координувала Вікторія Шинкаренко, вони отримали більше 30-ти автомобілів і реанімобілів необхідних для порятунку життя поранених бійців.

Згодом, водій-санітар Вікторія Шинкаренко опинилась у 54 окремому розвідбатальйоні, бійці якого добре пам’ятають, як безстрашно вона курсувала між передовими позиціями, надаючи першу медичну допомогу всім, хто цього потребував. Тоді бійці ніжно називали її “мама”, пробачаючи їй в обмін на щиру турботу, доволі непростий характер.

Повернувшись у 2018 році до мирного життя після всіх випробувань на фронті, Вікторія Шинкаренко повернулась до волонтерської діяльності. Бачачи на власні очі з чим стикаються ветерани на війні, вона не змогла просто повернутись до спокійного і розміреного сімейного життя і почала мріяти про організацію в Рівному ветеранського простору, який був би дієвим інструментом для повернення ветеранів до цивільного життя. Завдяки характеру і наполегливості, її мрія втілилась в життя.
 

На початку, головною метою створеного Вікторією Шинкаренко ветеранського простору була реабілітація та ресоціалізація людей, які зазнали фізичних та психологічних травм на війні. І завдяки меценатам, ця робота успішно була реалізована у відремонтованому і забезпеченому всім необхідним приміщенні Будинку Ветеранів.

А далі було повномасштабне вторгнення і КЗ «Будинок Ветеранів», крім своїх звичайних завдань, знову став осередком волонтерського руху.

За координації з організованим Вікторією Шинкаренко волонтерським центром за час повномасштабної військової агресії росії, військовим частинам ЗСУ було передано 118 автомобілів підвищеної прохідності, майже півсотні старлінків для забезпечення надійного і безперебійного зв’язку, майже півтори сотні генераторів різної потужності, військові підрозділи української армії отримали півтори сотні тепловізорів, що дозволило зберегти десятки, якщо не сотні життів українським воїнам, і це не рахуючи сотень оптичних прицілів, портативних радіостанцій і іншого обладнання.

Як колишній медик-інструктор ЗСУ Вікторія Шинкаренко розуміла, наскільки важливим є на війні уміння надати пораненому першу допомогу. Саме тому, спільно з представниками ДСНС України було організовано навчання з надання першої домедичної допомоги. В досить короткий строк ці навчання пройшло більш, як дві сотні людей, які завдяки цим знанням можуть і рятують життя інших. До речі, за сприяння меценатів вдалося вирішити ще одну доволі серйозну для українських бійців на передовій проблему, а саме проблему з наданням стоматологічного лікування військових. Завдяки зусиллям рівненських волонтерів, незабаром на лінію фронту вирушить пересувний стоматологічний комплекс, а разом з ним і група підготовлених фахівців.

Втім, чи не найбільший проект, до реалізації якого доклала зусиль керівник Рівненського Будинку Ветеранів Вікторія Шинкаренко - це забезпечення наших військових підрозділів фахівцями з управління ударними дронами та, так званими, дронами-камікадзе.

За її ініціативи та за підтримки волонтерського середовища у Рівному вдалося організувати центр з підготовки і навчання операторів FPV дронів, місце якого тримається в суворому секреті, забезпечений відповідними комп’ютерними симуляторами дозволив підготувати до ефективного виконання бойових завдань більше сотні спеціалістів. Відточені в Рівному навики дозволили українським підрозділам знищити десятки одиниць ворожої техніки.

До речі, саме завдяки зусиллям рівненських волонтерів військові підрозділи ЗСУ вперше отримали, так звані, антидронові рушниці.

Це надзвичайно унікальне і коштовне обладнання, яке до цього не стояло на озброєнні у жодній з військових частин української армії, дозволяє боротися з ворожими дронами, перехоплюючи сигнал оператора. Станом на сьогодні, за сприяння місцевих і закордонних волонтерів і меценатів вдалося передати нашим військовим 16 антидронових рушниць на загальну суму більш, як 10 мільйонів гривень.

Крім того, українським військовим було передано сім надзвичайно дороговартісних і рідкісних сканерів частот, що також різко знижує ефективність російських окупантів у війні дронів.

На черзі, реалізація нового, не менш масштабного і технологічного проєкту. Йдеться про виготовлення і придбання для військових підрозділів ЗСУ наземних дронів, які дозволять проводити дистанційне розмінування, безпечно доставляти на передову боєприпаси та евакуювати поранених бійців. Крім того, Будинок Ветеранів спільно з рівненським волонтерським рухом продовжують забезпечувати наші бойові підрозділи ударними дронами та передають у війська надзвичайно потрібні зараз планшети з тактичним програмним забезпеченням. Завдяки зусиллям рівненських волонтерів, на фронт уже передано більше 200 одиниць цього високотехнологічного обладнання.

І, мабуть, найголовніший волонтерський проєкт започаткований Вікторією Шинкаренко і її однодумцями, про який у Рівному і сусідніх містах знають усі і, який об'єднує сотні патріотів та ентузіастів - це проєкт “На Щиті”, завдяки якому вдалося повернути з зони бойових дій більше двох тисяч тіл полеглих українських Героїв. Рівняни зустрічають своїх загиблих захисників на колінах, розуміючи, яку неймовірну жертву вони принесли на вівтар перемоги.

Крім загиблих, волонтери від початку повномасштабного вторгнення організували і перевезення важкопоранених бійців. Для кращого їх лікування, для того аби провести складні хірургічні операції, за сприяння волонтерського руху було організовано перевезення спеціалізованим транспортом в супроводі кваліфікованого медичного персоналу п’ятдесяти військовослужбовців.

Тож, боротьба ж на волонтерському фронті продовжується і без таких відданих своїй меті волонтерів перемога була б, мабуть, недосяжною, адже об'єднати скількох людей тут в Україні і закордоном, невтомно проводити благодійні ярмарки і аукціони, допомагати такій кількості ветеранів і чинних військових не кожному до снаги.

В результаті організованої командою Будинку Ветеранів кампанії з організації арт-терапії для ветеранів і представників родин загиблих українських воїнів було проведено майже 250 занять, до яких загалом було залучено понад дві тисячі учасників.

Намальовані у Рівному картини стали благодійними лотами на більші ніж 40 виставках, що були організовані у 15 провідних країнах Європи та Сполучених Штатах Америки. Зібрані в результаті цієї масштабної міжнародної акції кошти теж були спрямовані на підтримку Збройних Сил України.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також