Рівне відмовлялося від селян з «ковідом»

7809 0

Ми у соцмережах:

Рівне відмовлялося від селян з «ковідом»

Міська лікарня Рівного не прийматиме людей з Рівненського району, які мають ускладнення від COVID-19. Таке розпорядження міського голови Володимира Хомка. Причина аж ніяк не в тому, що лікарня не спроможна приймати хворих. А у тому, що лікування хворих змушений оплачувати міський бюджет. Бо держава за них не платить.

Володимир Хомко, міський голова:

Все, що у межах Рівного — це наша відповідальність. Все, що поза межами, то це відповідальність сільських голів та керівників громад. Вже третій тиждень ми не кладемо нікого з району в нашу міську лікарню на лікування від коронавірусу. Адже нам це коштувало 3 мільйони гривень. Ніхто нам ці кошти не повернув. Якщо повернуть, то будемо й надалі лікувати селян. І це принципово.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я Рівного:

— Спочатку до міської лікарні звозили хворих із п’яти сусідніх районів Рівненщини. Ми приймали всіх без винятку. Був момент, коли лікарня була переповнена, бо одночасно там лікувалося до 150 осіб. Тоді ми подали звіти до Національної служби здоров’я України, щоб нам виплатили гроші за лікування хворих. Адже держава це гарантувала. Однак НСЗУ заплатила третину від потрібного.

Олег Вівсянник, начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА:

— Міська лікарня Рівного прийняла найбільше хворих, а це — 741 пацієнт. Для хворих з COVID-19 довелося навіть відкрити хірургічний корпус. Більше того, треба робити так, щоб лікарня могла приймати й інших хворих. Пандемія триває уже чотири місяці. Однак пацієнти, які потребують оперативних втручань, нікуди не зникли. Людей потрібно оперувати. Зараз хворих з COVID-19 з сіл Рівненського району везуть в лікарню Дубна та Костополя.

Щодо заборгованості НСЗУ перед містом Рівне, то усі кошти до цього повертали. Тобто усе, що декларували, було компенсовано. Проблема в тому, що всі хочуть більше фінансування. Адже лікарня надає більше послуг пацієнтам. Проте держава компенсує лише невеликий перелік з них. Іншими словами, гарантовані державні пакети не на 100% перекривають надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

У середу, коли верстався номер, міський голова Володимир Хомко повідомив, що на стаціонарі міської лікарні зараз небагато пацієнтів: 44 з Рівного та 26 – з районів.  Інфекційного корпусу достатньо для госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом, тож хірургічний корпус, який також був тимчасово облаштований для інфікованих пацієнтів, будуть переводити у штатний режим роботи.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також