Художній музей: суд переміг мистецтво

2250 0

Ми у соцмережах:

Художній музей: суд переміг мистецтво

Минулого тижня на сесії міськрада передала Апеляційному суду області землю під колишньою жіночою консультацією на вул.Драгоманова, 9. Тож рівненські митці, змирившись з тим, що у цій старій будівлі таки не буде художнього музею, як того вимагали, почали шукати нове місце для його облаштування. З'явилось два варіанти: краєзнавчий музей або Будинок вчених.

Жиноча_консультация_Драгоманова_01 Художники кажуть, якщо перебудувати одну з адміністративних будівель краєзнавчого музею, що знаходиться за головною, і звести поруч новий корпус — місця там вистачило б на художню галерею, музей фотографії та школу іконописців. От тільки ціна проекту доволі висока — приблизно 45-50 мільйонів гривень. Звісно, шукати їх митці будуть не в своїх кишенях, а розраховують на підтримку Міністерства культури та допомогу благодійників. худ музей сесия

Незважаючи на протести митців, міськрада дала згоду на передачу землі під будівлею на вул. Драгоманова, 9 у постійне користування Апеляційному суду
Віктор Гвоздинський, член Національної спілки художників України:
— Краєзнавчий музей можна зробити потужним центром мистецтва. Нині у ньому є близько 140 тисяч експонатів в основному та приблизно 130 тисяч у допоміжному фондах. Більшість їх рівняни ніколи не бачили. А є ж такі, що по всій Європі існують лише в трьох екземплярах! Наприклад, козацькі чоботи часів битви під Берестечком є лише у Рівному, в Ермітажі та у Франції. Тим часом картини та ікони лежать в запасниках музею, а не зберігаються в належних умовах. Сирість і грибок завдають шкоди не лише експонатам, а й здоров'ю працівників. Реконструкція передбачає розширення площ краєзнавчого музею, нові ідеї для музейного парку, де можна було б облаштувати містечко майстрів, давати майстер-класи, проводити бієнале.
музей уласа самчука
Будинок вчених
Минулого тижня ми зібрали зо два десятки фахівців різних галузей на обговорення майбутнього проекту. Поки що це лише пропозиції, ескізи — над ними працювало подружжя архітекторів Тарас і Оксана Байцар, але ідея вже має схвальні відгуки. Де взяти гроші — питання зараз другорядне. Насамперед ці проектні пропозиції має підтримати Міністерство культури. А тоді вже можна буде просити обласну раду виділити гроші на розробку проектно-кошторисної документації, можливо, уже наступного року. Я розумію, що це справа на 5-6 років, але такий осередок мистецтва Рівному вкрай потрібний. До речі, Надія Косміаді, донька відомого художника, хоче передати місту десятки робіт, які хоч сьогодні готові забрати музеї світу.
Свої ідеї художники озвучили голові обласної ради Михайлу Кириллову. Однак той поспішив заявити, що одразу стільки грошей на цей проект взяти ніде. Тому запропонував тимчасово розташувати художній музей у міському Будинку вчених, а інші організації звідти переселити. Митці не проти, вважають, що місця в Будинку вчених вистачило б на експозицію ікон та на частину живопису з фондів краєзнавчого музею. Олександр Булига, директор обласного краєзнавчого музею:
— Я теж підтримую проект реконструкції, але краще було б звести нову будівлю на 30-40 метрів далі, ніж планують — ближче до вулиці Толстого, щоб винести її за межі охоронної зони музею. Думаю, що гроші знайти можна, якщо залучити гранти, допомогу благодійників, бюджетні кошти. Щодо Будинку вчених поспішати не варто, треба все продумати. Вирішувати, що саме можна було б перенести туди на експозицію, буде не п.Гвоздинський і не я, а музейна рада. Музей Уласа Самчука, який функціонує на першому поверсі Будинку вчених, також уже добре відомий рівнянам, не бачу потреби його кудись переводити. І чи погодиться Мала академія наук переїхати з Будинку вчених в інше приміщення?
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також