Хвороба вибраних

8482 0

Ми у соцмережах:

Хвороба вибраних

Епілепсія вважається хворобою вибраних людей, які можуть жити і бачити світ інакше, ніж усі. Колись епілепсію називали ще божественною хворобою, дослідники припускають, що нею хворіли такі видатні особи, як Олександр Македонський, Юлій Цезар, Наполеон.

Епілептичний транс
Епілепсія вважається хворобою вибраних людей, які можуть жити і бачити світ інакше, ніж усі. Колись епілепсію називали ще божественною хворобою, дослідники припускають, що нею хворіли такі видатні особи, як Олександр Македонський, Юлій Цезар, Наполеон. А ось російський письменник Федір Достоєвський під час нападів епілепсії бачив такі яскраві видіння і чув такі прекрасні дзвони, що відмовлявся лікуватись, бо нічого подібного у реальному житті не було. Однак цей транс є проявом хвороби, яка виснажує мозок так, що може призвести до недоумства. Ось тоді не до естетики. — Іноді епілептичний напад може початись від певного запаху чи спалаху світла або миготіння вогнів, — розповів лікар-психіатр Василь Галябар. — У мене був один пацієнт, хлопчик, який в епілептичному нападі бачив дуже гарні картини, а провокувала це швидка зміна світлого й темного. Хлопець сам викликав видіння, мигаючи гілкою дерева проти сонця. Але так буває не у всіх пацієнтів, до когось приходять неприємні видіння, хтось схоплюється серед ночі й блукає, а дехто, голосно викрикуючи, корчиться, синіє і падає, захлинаючись піною з рота. Людей, які ніколи такого не бачили і мало обізнані в медицині, таке видовище може дуже налякати. Сам хворий після такого нападу нічого не пам’ятає і не хоче вірити у те, що потрібно лікуватись. А що залишається робити, коли, приміром, молода жінка, хазяйнуючи біля газової плити, раптом падає у судомах, а коли опритомніє, виявляє, що у неї попечене обличчя й обгоріле волосся?!
Вибраних скрізь однаково
У кожному без винятку суспільстві 0,5% людей хворіють на епілепсію, себто серед двохсот з нас є один такий хворий. У Рівному, приміром, у психіатрів зареєстровано 444 хворих на епілепсію, в тому числі 24 дитини. 233 рівнянина з названого числа, серед них 18 дітей, мають інвалідність. Відсоток хворих не залежить ні від місця проживання, ні від рівня життя, хіба що у розвиненіших країнах більше техногенних факторів, які можуть спровокувати епілептичний напад, та вищий рівень діагностики. І, незалежно від рівня цивілізації, суспільство відштовхує й уникає таких людей, не знаючи, чого від них можна чекати. — Ще не так давно епілепсія вважалась прогресуючою і маловиліковною хворобою, яка призводить до недоумкуватості, а тому й лікували хворих переважно психіатри, тобто лікували не хворобу, а її наслідки, — продовжив п.Галябар. — Нині ж епілепсію узагалі трактують не як психічну хворобу, а як неврологічне порушення, яке може виникнути на тлі спадковості або генетичної схильності з різних причин. Іноді це вікова криза, інсульт, черепно-мозкова травма, сильне отруєння тощо. Є навіть форма епілепсії «п’ятого дня життя».
Навчитися жити з цим
У 80 відсотках випадків епілепсії при правильному лікуванні можна досягти контролю над нападами, нормально жити, уникаючи висоти, вогню, водойм та електрики. На Заході, приміром, навіть не кожна епілепсія є підставою до того, щоб не видати посвідчення водія. Однак лікування довге й марудне, і хоча має бути безкоштовним, у нас за нього доводиться платити з власної кишені, приблизно 1,5-3 тисячі гривень на рік. Одним пацієнтам достатньо кількох років, іншим лікування потрібне усе життя. А є й такі форми, які не потрібно лікувати, здоровий спосіб життя, відмова від алкоголю та цигарок, дотримання режиму дня — оце й усі ліки. Народжувати дітей хворим на епілепсію також не заборонено, як дехто вважає, тільки перед початком вагітності лікар має розрахувати порядок прийому ліків. — У мене були пацієнтки, які народили здорових дітей, і після багаторічних спостережень я не виявив у них епілепсії, — каже п.Галябар. — Але й родичам такої жінки треба взяти до уваги, що фізичні перевантаження, недосипання і нічна побудка їй протипоказані. Відсутність нападів — ще не показник повного позбавлення від хвороби.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також