Кіберполіція встановила хакера, який шифрував дані користувачів з Австрії та вимагав викуп

954 0

Ми у соцмережах:

Кіберполіція встановила хакера, який шифрував дані користувачів з Австрії та вимагав викуп

Зловмисник створив шкідливе програмне забезпечення, за допомогою якого шифрував дані комп’ютерів користувачів Австрії. Після – вимагав близько тисячі доларів за знезараження.

Співробітники кіберполіції спільно зі слідчими Луцького відділу поліції, під процесуальним керівництвом прокуратури Волинської області, припинили злочину діяльність місцевого жителя. Чоловік здійснив втручання в роботу комп’ютерів на території Австрії.

Кіберполіція встановила, що зловмисник створив шкідливе програмне забезпечення, яке шифрувало дані користувачів. Після інфікування комп’ютерної техніки користувачам надходило повідомлення про необхідність сплати «викупу». За відновлення даних зловмисник вимагав від 600 до тисячі доларів США. Потерпілі мали переказувати гроші на криптовалютний гаманець фігуранта. Жертвами хакера стали як державні установи, так і звичайні користувачі.

Правоохоронці провели обшук за місцем проживання чоловіка. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, жорсткі диски. Вилучені речові докази направлено на проведення відповідних експертиз. Наразі встановлюється повне коло потерпілих осіб.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене статтею, – позбавлення волі на строк до двох років. Слідчі дії тривають.

Департамент кіберполіції Національної поліції України 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також