Кількість адрес у правильному домені Рівного rivne.ua вперше переважила російськомовний варіант rovno.ua

555 0

Ми у соцмережах:

Кількість адрес у правильному домені Рівного rivne.ua вперше переважила російськомовний варіант rovno.ua

В листопаді поточного року кількість зареєстрованих адрес для сайтів в україномовному домені Рівного – rivne.ua вперше переважила кількість імен в російськомовному варіанті – rovno.ua. На перше грудня 2023 року в правильній зоні зареєстровано 117 імен, тоді як у зросійшеному аналогові – 115 доменів.

Міська доменна зона Рівного має три варіанти написання – rivne.ua, rovno.ua та скорочений варіант rv.ua. Їх можна вибрати для реєстрації імені власного сайту. Ще до листопада поточного року варіант, який заснований на російськомовній назві міста Ровно, переважав у кількості варіант, що базується на український назві міста Рівне. За даними адміністратора домену UA на перше листопада в русифікованому варіанті було зареєстровано 125 імен, тоді як в правильному варіанті трохи менше – 119 доменів. На перше грудня поточного кількість імен з правильним написанням вперше в історії існування міської зони переважила по кількості русифікований варіант. 

Зростання кількості реєстрацій в правильній міський зоні Рівного повʼязане з глобальним рухом з дерусифікації українських доменів. Така ініціатива була започаткована в червні 2022 року реєстратором доменних імен Cityhost.ua. Компанія стала першим офіційним українським реєстратором, який повністю відмовився від реєстрації імен в русифікованих зонах, а на реєстрацію імен в зонах із правильним написанням були запроваджені значні знижки. Так, зареєструвати домен rivne.ua та інші імена у дерусифікованих зонах можна всього за 99 грн на рік, що подекуди втричі нижче за собівартість. Окрім цього реєстратор активно пропагує використання дерусифікованих зон для сайтів. Одним з елементів комунікаційної кампанії на підтримку цієї ідеї стало розміщення банерів на станціях метрополітену Харкова та Києва, які закликають використовувати правильні домени.

Загалом в Україні існує 11 міських доменних зон, які мають подвійне написання. Це зони Києва, Харкова, Одеси, Миколаєва, Черкас, Чернігова, Чернівців, Житомира, Вінниці, Хмельницького та Рівного. З першого січня 2024 року також будуть запущені дерусифіковані доменні зони Луганська та Запоріжжя. Доменні зони працюють як дзеркальні – це означає, що зареєструвати імʼя в обох зонах може тільки один власник. Наприклад, якщо ви зареєстрували домен test.rovno.ua, то тільки ви можете зареєструвати ім'я у зоні з правильною транслітерацією – test.rivne.ua. Такий регламент було впроваджено аби уникнути непорозумінь та зберегти права власників імен.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також