Кінець ринку на Замковій у Рівному

6978 1

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Все йде до того, що ринок на Замковій, який був центром міського життя Рівного в останні десятиліття, доживає останні місяці. А що робити, як покупців майже нема? Та ще й термін оренди земельної ділянки завершується. Закрити ринок і влаштувати на цьому місці спортивні майданчики та тенісні корти, які були там до 1990 року? На це ані власники ринку, ані міська влада піти не можуть. Бо що заробиш на тих спортмайданчиках! Тому керівництво ринку просить ще раз надати їм в оренду ці понад два гектари, які нині займає ринок. Однак уже на нових умовах — для зведення багатоповерхівок.

Якщо міська рада погодиться, то це рішення стане першим кроком до появи нового житлового кварталу, а сам базар помалу зникатиме. Про нього нагадуватиме новий торговий центр, який власник ринку і водночас радник міського голови Валентин Королюк планував збудувати ще два роки тому. Але рішення ще не прийнято — частина депутатів міської ради ще не визначились, чи дозволяти Королюку забудовувати центр Рівного.

Валентин КоролюкВалентин Королюк, засновник та фінансовий директор ПрАТ «Речовий ринок»:

— Договір оренди земельної ділянки під ринком завершується у вересні. З нашого боку вже розроблено детальний план забудови тієї території, а міськвиконком його уже затвердив. Передбачається будівництво п’яти будинків, один з яких буде торговим центром. Якщо депутати дадуть згоду на оренду, то саме будівництво зможе розпочатися лише через рік. Адже так швидко ми не зможемо зібрати усі необхідні документи. Згідно із задумом, будувати почнемо зі сторони стадіону «Авангард». Йдеться про ту частину, що ближче до річки Устя. Бо там найменше торговців і дуже багато вільних рядів. Так ринок поступово зменшуватиметься.

Павло Бречко, голова первинної профспілкової організації підприємців та найманих працівників «Речовий ринок»:

У нас на Замковій проблеми: дуже зменшилася кількість покупців. Це настільки відчутно, що багато підприємців закрили свою справу та поїхали на заробітки. Однак нам не дуже подобається те, що базар зникне. Адже як би там не було, та люди втратять роботу. Адміністрація ринку повідомляла нас, що усім бажаючим буде надано площу всередині торгового центру. Але це нам не дуже до вподоби, бо ми розуміємо, що вартість оренди зросте в рази. Окрім цього, в торговому центрі надто великі площі. Дрібний торговець не в змозі закупити таку кількість товару, щоб заставити ним велику площу. Попередньо нас попереджали, що оренда на старих умовах триватиме до осені 2019 року. Після цього з нами буде підписано нові договори.

Святослав Стельмащук, член комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування:

Оскільки адміністрації ринку дозволили розробити детальний план забудови вулиці Замкової, то відступати уже нікуди. Особисто я не проти, щоб там була якась забудова. Але за умови, що торговцям буде запропоновано альтернативу.

Назарій Поліщук, голова комісії з питань міського господарства:

На мій погляд, будь-яку земельну ділянку в Рівному потрібно відправляти на аукціон, щоб підприємці за неї боролися. Неправильно віддавати землю так просто, бо вигода для міста буде мінімальною. Усі розуміють, що ділянка під речовим ринком в центрі міста має високу вартість.

Ігор Ковалець, голова комісії з питань економічного розвитку, промисловості, інвестицій, підтримки підприємництва та регуляторної політики:

— Перед тим, як віддавати землю в оренду, будемо слухати дрібних торговців, що там працюють. Нам важлива позиція людей. Хоч, на мою думку, тільки в Рівному існує така ситуація, що ринки знаходяться в центрі міста. І вони не прикрашають наш обласний центр, а навпаки, створюють враження, що ми десь в Азії. Якби наші базари працювали на околиці міста, то не було б багатьох проблем. Окрім цього, місто реконструюватиме стадіон «Авангард». Біля стадіону має бути красивий готель чи паркінг. Але аж ніяк не базар з торговими рядами.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також