Кір «проник» у пологовий

1620 0

Ми у соцмережах:

Кір «проник» у пологовий

З початку цього року на Рівненщині захворіли на кір 3175 осіб, троє людей померло, в тому числі 9-річна дитина. І хоча ця хвороба уражає переважно дітей віком 4-9 років, але хворіють люди різного віку, якщо вони не були щеплені. Випадки зараження кором тепер фіксують і у вагітних жінок. Хвороба поки не спричинила у них тяжких наслідків, однак перебіг завжди індивідуальний — у когось перебігає легко, а в когось стає причиною каліцтва чи навіть смерті.

У Рівненському міському пологовому будинку в цьому році народжували кілька жінок, хворих на кір. У деяких новонароджені діти теж захворіли на кір, і їх перевели в інфекційне відділення. Були й жінки, які заразилися кором на 12-му тижні вагітності. Хвороба минула без ускладнень, діти народилися з імунітетом до кору. В Рівненському обласному перинатальному центрі є ізольований бокс для жінок, у яких виявили небезпечні інфекційні захворювання. Вони контактують лише з медпрацівниками, стан здоров’я яких обов’язково контролюють. Торік і цьогоріч у перинатальному центрі було кілька вагітних, хворих на кір.

За словами головного спеціаліста Рівненського обласного управління охорони здоров’я Людмили Яцені, вагітних жінок від кору не щеплюють, бо це може бути небезпечно. Жінкам, які планують вагітність, радять вакцинуватися не менш як за місяць до планової вагітності. У вагітних, хворих на кір, хвороба може перебігати по?різному, може вплинути на перебіг вагітності й на термін пологів, але кір не є підставою для її переривання. Здоровим дітям роблять перше щеплення у віці один рік, до цього віку дитина має материнський імунітет. Але тепер трапляються випадки хвороби до року і зараження кором від хворої матері.

— Зараз ми проводимо планову імунізацію й рутинну — усім нещепленим від кору у віці 1-17 років, а також тим, кого щепили з порушеннями календаря щеплень, — розповіла Людмила Яценя. — Підлягають вакцинації медичні працівники, вчителі, військовики, працівники силових структур, продавці, соціальні працівники та інші групи, які контактують з людьми. Зробити щеплення пропонуємо тим, кого не щепили вчасно або хто не знає про це. Вагітних вакцинувати не можна, на щастя, тяжких наслідків кору серед майбутніх матерів та їхніх новонароджених дітей у нас не було. Але ми настійно радимо зробити щеплення, якщо його раніше не зробили, ще до вагітності, аби уникнути можливих наслідків.

Ускладнення кору в окремих випадках можуть завдати шкоди організму. За відсутності імунітету до кору ризик захворіти цим захворюванням досить високий. Ускладнення для майбутніх мам можуть бути різні — викидень, мертвонароджена дитина, передчасні пологи. Малюку ускладнення можуть загрожувати бактеріальною пневмонією, ураженнями нервової системи, більшість з яких складно діагностувати на ранніх термінах вагітності.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також