Кишкова паличка активізувалась

2354 0

Ми у соцмережах:

Кишкова паличка активізувалась

37 випадків кишкових інфекцій було зареєстровано в Рівному за минулий тиждень, що на 17 випадків більше, ніж за попередній. Загалом же показник захворюваності на кишкові інфекції становить 12,3 випадка на 100 тисяч населення, що майже вдвічі більше, ніж звичайно. Аналогічна ситуація спостерігалася у Рівному востаннє у 1999 році.

Чим конкретно вона спровокована, невідомо. Адже зафіксовані випадки не є груповими і в кожному окремо з них взятому люди споживали різні продукти. Тож кишкова паличка могла потрапити в організм захворілих як з немитими овочами, фруктами чи брудними руками, так і з неправильно приготовленими харчами. Розповідає заступник головного лікаря міської санепідемстанції Юрій Ромець: — Якщо за минулий рік у Рівному був 31 випадок сальмонельозу, то цього року лише за сім місяців зафіксовано уже 42. Тож зараз ми готуємо відповідні матеріали на засідання міської протиепідемічної комісій і будемо вживати конкретних заходів. Зокрема, попередимо всіх керівників закладів громадського харчування про необхідність дотримання санітарних вимог, будемо більш жорстко їх перевіряти. Адже здоров’я людей — на першому місці. Уже з понеділка постановою головного санітарного лікаря в закладах громадського харчування та деяких магазинах міста заборонено реалізувати салати. Замість них рекомендовано продавати нарізані овочі й окремо заправку (майонез, сметана тощо). Громадянам я рекомендую не купувати продукти у випадкових продавців. Що стосується дитячого харчування, то, за словами завідувачки відділу гігієни дітей і підлітків міської СЕС Ірини Ковальчук, листи про посилення заходів профілактики гострих кишкових інфекцій уже розіслано в 23 установи та відомства міста. В них наголошено на необхідності забезпечення дитячих закладів гарячою та холодною проточною водою, справності холодильного та технологічного обладнання харчоблоків, дотриманні питного режиму, зокрема, забезпечення роботи питних фонтанчиків, створенні у навчально-виховних закладах 10-денного запасу засобів дезінфекції. Для дитячого харчування п. Ковальчук не рекомендує використовувати кремові кондитерські вироби, салати з майонезом, молочні продукти без належної термічної обробки. Зокрема, молоко обов’язково має бути прокип’яченим, сир приготовлений лише у вигляді запіканок чи сирників. Повністю заборонено у дитячих закладах готувати макарони по-флотськи, вінегрети, млинці, яєчні тощо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також