Кишкова паличка — у цілющій воді?

3499 0

Ми у соцмережах:

Кишкова паличка — у цілющій воді?

Незважаючи на чутки про те, що у джерелі Святого Миколая на Здолбунівщині виявили нітрати, потік людей до святині не припиняється. Місцевий священик отець Валерій вважає, що поширенням недостовірної інформації займаються ті люди, які поставили за мету взяти джерело в оренду і продавати святу воду.

Кілька разів на рік склад води у джерелі Святого Миколая перевіряють працівники санепідемстанції. За словами завідувачки санітарно-гігієнічного відділу обласної СЕС Олени Гошовської, під постійним наглядом санстанції в області перебувають також три джерела в Олександрії, в Корецькому та Сарненському районах. — Нітратів у джерелі Святого Миколая під час цьогорічної перевірки не виявили, — констатує пані Гошовська. — За певними показниками якість води навіть покращилася. Але за бактеріологічними показниками вода не відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Тобто працівники санстанції зафіксували тут збільшення вмісту кишкової палички. Подібні відхилення показників є й в олександрійських джерелах. Як правило, бактеріологічне забруднення води відбувається із навколишнього середовища. Щоб надалі не допускати цього, працівники санстанції складають приписи особам, які відповідальні за стан джерел. Священик села Гільча отець Валерій, який опікується джерелом Святого Миколая, стверджує, що місцевий підприємець хоче взяти в оренду святиню. Саме через це й поширюються чутки про нітрати та забруднену воду, а санстанція прискіпливо перевіряє джерело. — На святій воді хочуть зробити бізнес, — говорить отець Валерій. — Я сам бачив у газеті оголошення такого змісту: привезу на замовлення воду із джерела Святого Миколая. Попит, значить, є. Місцеві мешканці проти приватизації джерела. Зараз будь-яка людина може прийти на святе місце, помолитися, набрати води. І за це не потрібно платити! Місцеві мешканці розповідають, що у джерельній воді є багато срібла, через те вона не дає осаду і може довго зберігатися. За даними Здолбунівської районної санепідемстанції, позитивними характеристиками води із джерела Святого Миколая є низький вміст заліза, достатня кількість фтору.

Диво на Водохреща За легендою, джерело Святого Миколая утворилося після хрещення Русі у 988 році. Християни, які прийняли хрещення у Києві, поверталися додому і сіли на пагорбі відпочити. Коли вони підійшли до потічка, щоб напитися води, побачили у ній відображення образу Святого Миколая. З тих пір джерело нарекли іменем чудотворця. Торік місцеві прихожани зробили реконструкцію каплички біля святині. Отець Валерій розповідає, що джерельна вода зцілює від багатьох хвороб. А найбільше було випадків зцілення людей із очними недугами. — Саме тому басейн, у якому паломники окунаються у святу воду, ми зробили у формі людського ока, — розповідає отець Валерій. — Острівець посередині — це немов зіниця. Священик пригадує випадок, як чоловік зі складною виразкою шлунка уникнув операції, пройшовши курс лікування цілющою водою. А довгожитель із сусіднього села розповідав, що у дитинстві хворів невідомою недугою, від якої померли два його старші брати. Хтось порадив матері скупати дитину у джерелі Святого Миколая і біда відступила. Чоловік дожив до 96 років і до останнього дня свого життя мав чудову пам’ять, ніколи не хворів. Люди, які використовують воду джерела, розповідають, що вона допомагає заліковувати виразки шлунка, лікує суглоби та деякі хвороби шкіри. За рекомендацією лікарів набирають воду для хворих, які перенесли операцію на шлунку. Є постійні відвідувачі, що беруть її для пиття і приготування їжі. Освячують воду в джерелі Святого Миколая чотири рази на рік — на Водохреща, Івана Купала, 22 травня і 19 грудня — у день пам’яті Миколи Чудотворця. — На Водохреща о 12-й годині ночі на джерелі щороку трапляється диво, — розповідає отець Валерій. — Як тільки починає співати церковний хор, вода починає бурлити, немов жива. Також цікаво те, що рівень води ніколи не падає. На свята люди черпають воду тоннами, а її рівень постійно залишається на одній позначці. А ще вона ніколи не замерзає. Навіть у тридцятиградусний мороз. Територія урочища Святого Миколая на свята переповнена відвідувачами. За словами місцевих мешканців, гостями є громадяни Канади, Польщі, Білорусі, Росії, Вірменії, Молдови, Німеччини, Чехії, Бельгії, Словаччини та інших країн. Вшановують святиню і молоді пари. Після вінчання у церкві приносять вони до ікони Святого Миколая рушники, хустини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також