«Китайське попередження» для Муляренка

4275 0

Ми у соцмережах:

З ліва на право: голова ОДА Олексій Муляренко, батьківщинівець Валентин Королюк, радикал Володимир Ковальчук та позафракційний Михайло Кириллов

Недовіру Олексієві Муляренку оголошуватиме Рівненська обласна рада на наступній сесії. А заодно зніматиме з посади голови облради його «лютневу перемогу» — Олександра Данильчука. Сценарій таких подій поки що на рівні пліток, проте п.Муляренко вже отримав офіційне «попередження» від невдоволених депутатів: у п’ятницю одразу після закінчення сесії облради було подано проект рішення про його звільнення.

Олексій Муляренко

Проект про недовіру голові ОДА та клопотання перед президентом про його звільнення зареєстрував депутат-радикал Олександр Ширяєв. Причому така позиція не відповідає інтересам усієї фракції Радикальної партії, в якій уже віддавна дві групи — одна підпорядковується Оксані Лозовій (фактично її сину-нардепу Андрію), інша намагається вести свою гру.

Оксана Лозова

Окрім Олександра Ширяєва, ображеного, що його не обрали першим заступником голови облради у лютому (посаду отримав Сергій Свисталюк), туди входять Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук. За нашою інформацією, вони навіть розглядають можливість виходу з фракції Радикальної партії, яка донедавна ще формувала коаліцію разом з БПП, «Конкретними справами», «Свободою» та позафракційними.

Олександр Ширяєв

А остання сесія продемонструвала, що коаліції у раді вже немає. За низку питань, зокрема кадрових, фракції голосували врізнобій, а дражливе і невигідне для ОДА питання (про виділення 25% перевиконання обласного бюджету на потреби депутатів) набрало достатню кількість голосів. Голосували позафракційні, фракції «Конкретних справ», радикали та… «Батьківщина». Фактично цим голосуванням було продемонстровано: за потреби потрібну кількість голосів «проти» ОДА та БПП буде знайдено.

Микола Кучерук, голова фракції Батьківщина

Посварили коаліцію «шкурні питання». Частину обіцяного, коли з посади голови облради знімали «батьківщинівця», Олексій Муляренко, кажуть депутати, не виконав. Окрім того, наближаються і президентські, і парламентські вибори. За всіма рейтингами лідирує Юлія Тимошенко, тож політична дружба з «Батьківщиною» стає вигіднішою, аніж з БПП.

Олександр Данильчук та Олексій Муляренко

Наразі від того, чи успішно домовлятиметься Олексій Муляренко, залежатиме, за що саме голосуватиме рада на наступній сесії у вересні — за зміни до бюджету і черговий поділ грошей на округи, чи за недовіру п.Муляренку, а заодно і Олександрові Данильчуку. Якщо голова ОДА може обійтися лише неприємними для його амбіцій політичними скандалами і втримається на посаді, то позиція голови облради більш хитка і залежатиме від іншого — чи зуміють депутати цього скликання вп’яте домовитися і знайти кандидатуру на нового голову. Ймовірно, ним може стати хтось із нинішніх позафракційних…

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також