Кластер «Волинь» готується до жнив

694 0

Ми у соцмережах:

Кластер «Волинь» готується до жнив

Два роки тому на території Дубенського та Радивилівського районів було утворено кластер «Волинь». Він об’єднав п’ять місцевих аграрних підприємств. Наразі кластер орендує та успішно обробляє до 16 тисяч гектарів земель у двох районах. Свої земельні наділи кластеру довірили 6100 пайовиків із 44 населених пунктів. Для вирощування та догляду різних видів культур та обробітку даного земельного банку потужне господарство повністю забезпечене власною сільськогосподарською технікою.

І якщо частина тракторів залучена до захисту культур на полях після інтенсивних дощів, то інша частина у дбайливих руках механізаторів на тракторній бригаді у селі Верба проходить підготовку та огляд до майбутніх жнив. Тут підкручують, замінюють деталі й ретельно обстежують комбайни, жатки, трактори, вантажні автомобілі та іншу техніку.

Механізатор Павло Ніколайчук — із сусіднього села Білогородка Дубенського району. Працював у колгоспі з 1992 року. А два роки тому з утворенням кластеру «Волинь» залишився тут. Нині він керує сучасним трактором фірми «Джон дір»:

— Умови праці нормальні. Зараз ремонтуємо техніку, готуємо до жнив і до осінніх робіт. Якщо порівнювати, як було раніше і як зараз, то, звісно, нині все зовсім інакше. Кращі можливості в цих тракторів, є кондиціонери, комп’ютери. Техніка новітня, краще обробляє грунт, культиватор 12-метровий американський. Нам теж працювати вигідно, зарплата висока, можна заробляти, і дуже добре.

Тут на тракторній бригаді вишикувалися в ряди комбайни, сівалки, трактори. Одні вже готові до виходу на ниву. Інші ще під пильним моніторингом.

Василь Жаборецький— Готуємо сівалки до жнив ранніх зернових культур. Практично всі комбайни готові. Механізатори завершують незначні роботи, щоб зібрати вирощений врожай без втрат. Ремонт провели якісний, всі необхідні запчастини поступають; комбайнери, механізатори ставляться до ремонту дуже добросовісно. Вони знають: як працюватимуть, таку й зарплату отримають, — розповідає головний інженер кластеру «Волинь» Василь Жаборецький. — Маємо 8 комбайнів: 5 «джондірів» і 3 кейси. Мабуть, на період жнив будемо ще 7 комбайнів наймати, а так плануємо в подальшому після ранніх зернових зібрати своєю технікою.

Зараз у полі працюють обприскувачі, міжрядка-культиватори і машини, що підвозять воду. Є сівалки, ґрунтообробна техніка, трактори та вантажні автомобілі, загалом 150 одиниць для забезпечення всього комплексу аграрних робіт. На підприємстві є 85 водіїв, механізаторів та комбайнерів, які її обслуговують. До речі, технічний парк у кластері «Волинь», що входить до Групи компаній «VITAGRO», постійно оновлюють.

А ще в період карантину працівників довозять до робочих місць або забезпечують пальним тих, хто добирається власним транспортом. Комбайнер Олег Мірута із села Гонорати Радивилівського району в кластері «Волинь» другий рік. Практичні навички роботи здобував на власному комбайні, але, каже, він не порівнюється з цими комбайнами. Та й зрозумів селянин, що тут в господарстві заробить більше, ніж самотужки. Каже, зараз родина задоволена і його місцем роботи, і тим, як з комбайнером розраховуються.

Олег Шаргородський— Політика нашої аграрної компанії полягає в тому, щоб завжди дбати про своїх працівників і створювати належні робочі місця і умови праці, — говорить директор кластеру «Волинь» Олег Шаргородський. — Тому ми сьогодні впорядковуємо нашу центральну базу, де міститься центральний офіс, техніка, склади. Підібрано згуртовану команду спеціалістів. У планах на цей рік — реконструкція ангару під комбайни, складів запчастин і мінеральних добрив, боксів для зберігання техніки і облаштування навісу під зберігання сільськогосподарської техніки в зимовий період. Завершили впорядкування заводу з виробництва «касів», заправної станції. Незабаром завершимо будівництво кімнати для прийому громадян, щоб людям зручно було звертатися й отримувати необхідну інформацію, довідки тощо.

База — це головне, але ми працюємо також над тим, щоб покращити роботу в напрямі рослинництва, відшліфувати всі технологічні моменти, вивчити специфіку умов господарювання на цій території, щоб отримувати максимальні врожаї.

В аграрній компанії роблять все, аби зацікавити українців працювати на своїй землі. Висока зарплата — один із вагомих стимулів, які спонукають кваліфікованих комбайнерів не шукати долі по чужих країнах. Тож зараз у господарстві немає дефіциту кваліфікованих кадрів. Людей тут цінують і створюють належні умови праці. У жнива, які розпочнуться у липні, у працівників кластеру «Волинь» буде можливість значно покращити матеріальні статки для родин і в стислі терміни зібрати урожай.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також