Клеванська ОТГ ввійшла в десятку найбагатших в Україні

2062 0

Ми у соцмережах:

Клеванська ОТГ ввійшла в десятку найбагатших в Україні

За результатами аналізу показників фінансової діяльності 665 об’єднаних територіальних громад України за підсумками дев’яти місяців цього року Клеванська ОТГ виявилася єдиною громадою Рівненщини, що потрапила в першу десятку громад згідно фінансової спроможності.

Про це повідомляють експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку України.

Для проведення аналізу за підсумками дев’яти місяців 2018 року група експертів розподілила усі 665 ОТГ нашої країни на чотири групи в залежності до чисельності населення. До першої групи були віднесені ОТГ з чисельністю населення понад 15 тисяч жителів, до другої – від 10 до 15 тисяч, до третьої – від 5 до 10 тисяч жителів і, нарешті, до четвертої групи були віднесені ОТГ з чисельністю населення менше 5 тисяч жителів.

Для оцінки фінансової спроможності громад аналіз експертами проводився у розрізі чотирьох показників, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад. Це, зокрема, власні доходи на одного мешканця, динаміка надходжень місцевих податків, рівень дотаційності бюджетів та питома вага видатків на утримання апарату управління.

Відповідно Клеванська ОТГ з чисельністю населення 11,6 тисяч жителів була віднесена до 2 групи ОТГ. В якій і посіла 7 місце серед 103 громад України.

Коментуючи такі висновки експертів Центрального офісу реформ, селищний голова Клеванської ОТГ Дмитро Жовтянський зазначив, що хоч результатом цього аналізу він задоволений, але проаналізовані показники чітко демонструють над якими напрямками фінансового розвитку громади ще потрібно працювати.

- Звісно, що нам приємно бачити, що громада динамічно розвивається і має достатньо високі показники надходжень до бюджету. Але аналіз експертів продемонстрував і слабкі місця нашої економічної політики. Це, зокрема, не надто високий рівень власних доходів та динаміка надходжень місцевих податків. Ці показники в нас ще поки що «западають». А тому, думаю, варто, нашій команді попрацювати в цьому напрямку та вже наступного року покращити ці параметри, - прокоментував Дмитро Жовтянський.

Разом з цим варто відмітити, що в жодній з інших груп об’єднані громади Рівненщини навіть не наблизилися до першої десятки. Так в першій групі найвище, 55, місце посіла Радивилівська ОТГ. В третій групі на 84 місці знаходиться Смизька громада, а в четвертій – на 66 місці Привільненська ОТГ.

Більш детально про експертний аналіз бюджетів обєднаних територіальних громад читайте за посиланням: Експертний аналіз бюджетів 665 ОТГ за 9 місяців 2018 року  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також