Клуб на Рівненщині повернуть громаді — прокуратура знайшла порушення під час його приватизації

975 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Вараська окружна прокуратура повідомила листом міську раду, що встановлено факт порушення вимог законодавства під час продажу будівлі клубу в селі Сопачів. Вараська міська рада погоджується — клуб треба повернути громаді.

Вараська окружна прокуратура повідомляє деталі цієї справи. 5 квітня 2017 р. між Сопачівською сільською радою Володимирецького району та підприємцем Нестерчуком Романом Юрійовичем укладено договір оренди, відповідно до якого підприємець має право 5 років користуватися приміщенням клубу, площа якого — понад 873 м.кв. Договір оренди укладено на підставі рішення Сопачівської сільради.

Як і передбачено законом, перед укладанням договору було проведено оцінку приміщення. На замовленням сільради це зробив підпримець В.Маменко, оцінивши будівлю у 302 тисячі 300 грн.

Влітку того 2017 року підприємець написав заяву на дозвіл провести невід'ємні поліпшення будівлі, вартість яких буде врахована під час приватизації. Сільрада погодилася, погодивши кошторисну документацію на ремонт частини приміщення.

Підприємець у жовтня того ж року уклав договір на ремонтні роботи з ФОП Сиротюком. Згодом у довідці було вказано, що витратив підприємець на ремонт 215 739 грн.

Того ж року за замовленням Сопачівської сільської ради ФОП Маменко провів повторну незалежну оцінку зо визначенню ринкової (оціночної) вартості будівлі клубу для відчуження конкурентним способом. Будівлю клубу станом на 22 грудня 2017 р. Оцінено у 371 100 грн.

На початку лютого 2018 року рішенням сільської ради будівлю клубу включено до переліку об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації. А через три місяці укладено договір купівлі-продажу будівлі клубу — між сільрадою в особі голови Г.Сніжко та підприємцем Романом Нестерчуком, який, кажуть, є сином голови Незалежної профспілки РАЕС Юрія Нестерчука. Клуб продали за 155 261 грн. - така сума зазначена в договорі.

Прокуратура повідомляє, що при цьому оцінка майна будівлі клубу, всупереч законодавству, «не проводилась та була довільно визначена, як різниця між вартістю будівлі клубу встановленою в звіті про оцінку майна «будівлі клубу» від 22.12.2017 та загальними витратами понесеними ФОП Нестерчуком Р.Ю. за договором №191/017 про проведення поточного ремонту частини приміщення будівлі клубу».

Окрім цього, прокуратура зазначає, що «відповідно до ч.1 ст.18-1 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», поточний ремонт майна, переданого в оренду, проводиться орендарем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором. Підпунктом «д» пункту 5.2 договору оренди укладеного 05.04.2017 між Сопачівською сільською радою та ФОП Нестерчуком Р.Ю. передбачено обов’язок орендаря своєчасно здійснювати за власний рахунок профілактичне обслуговування, капітальний та поточний ремонт майна, що орендується. Таким чином вартість поточного ремонту у даному випадку взагалі не відшкодовується та покладається на орендаря. Отже, рішення Сопачівської сільської ради від 13.04.2018 №651 "Про продаж об’єкту (приватизація шляхом викупу) комунальної власності Сопачівської сільської ради" прийнято з порушенням вимог законодавства».

Отже, й «вказаний договір купівлі-продажу, як наслідок, також підлягає визнанню недійсним».

Щоправда, повертати клуб будуть не у власність Сопачівської сільради, а Вараської міської ради. Адже в результаті реорганізації сільраду рішенням від 15.12.2020 р. приєднано до Вараської міськради, яка є правонаступником всього майна, прав та обов’язків Сопачівської сільської ради. Уточнює Вараська міська рада.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також