Ключі від храму Марії Магдалини — у сільського голови

1391 0

Ми у соцмережах:

Ключі від храму Марії Магдалини — у сільського голови

У селі Бадівка Острозького району опечатали храм Марії Магдалини, ключі передали сільському голові і вирішуватимуть у суді, кому буде належати церква. Так вирішили громади двох конфесій.

IMG_3352 Більшість мешканців села захотіли, щоб служба в їхній церкві велася українською мовою, а храм рівноапостольної Марії Магдалини був переведений у Київський патріархат. Таке рішення було прийнято сільською громадою переважною більшістю голосів (у понад 200). З цим рішенням не погоджувалася менша частина парафіян храму, які стверджують, що в основному у будівництві церкви брали участь особисто вони, тому віддавати храм не збираються. Внаслідок конфлікту було прийнято компромісне рішення — храм опечатати, а ключі від нього передати на зберігання сільському голові. Домовлено, що такий своєрідний нейтралітет має бути збережений до рішення суду, який визначить, хто правитиме у церковному храмі. Загалом уже декілька релігійних громад на Рівненщині виявили бажання вийти з патріархату УПЦ і примкнути до Київського патріархату. Зокрема, у селах Білогородка Дубенського району, Солонів та Острів Радивилівського району, Рачин Дубенського району та інших. Щодо врегулювання міжконфесійних конфліктів, то обидва патріархати чекають перших кроків одне від одного. У Київському патріархаті вважають, що єдина Помісна Українська Церква стане ключем до вирішення проблеми. В УПЦ чекають покаяння від представників КП. Василій Рудніцький, прес-секре­тар Рівненської єпархії УПЦ КП:

— Конфлікт врегулюється, коли буде єдина Українська Помісна Церква. Але ми бачимо, що Московський патріархат не хоче, щоб це було. Справа в тому, що Росія не хоче, щоб в нас була єдність. Так само цього не хочуть її прислужники в Україні. Був підписаний Меморандум. Але наступного тижня митрополит Варфоломій відкликав свій підпис. Вони називають нас розкольниками. Проте ми також їх можемо так називати. Але ми готові сідати за стіл переговорів та шукати компроміс.
Отець Віталій, прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ:
— Вирішення конфлікту ми бачимо через покаяння. Прихильники КП мають покаятися та йти в лоно святої Церкви. В Україні існує лише одна православна церква. Щодо Меморандуму, то в кожної зі сторін своя точка зору. Він був підписаний, щоб в Україні був мир. Проте основна причина відкликання підпису владики є подальше захоплення храмів. Те, що говорять про догани та візит владики до Москви, це все надумано.
Денис ГРИЩУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також