Книзі рекордів Гіннесса виповнилося 55 років

1496 0

Ми у соцмережах:

Книзі рекордів Гіннесса виповнилося 55 років

Рівно 55 років виповнилося минулої п’ятниці з моменту виходу у світ першого примірника Книги рекордів Гіннесса. Це довідкове видання, що містить відомості про унікальні явища, видатні досягнення людства, світові рекорди, курйози у природі.

Книга одержала свою назву на честь відомої ірландської пивоварної компанії «Arthur Guinness, Son & Co». Ідея створення Книги належить виконавчому директору цієї компанії Хью Біверу, котрий одного разу ввечері після полювання (це було 1951 року) взяв участь у суперечці з друзями, чи є ржанка найшвидшою пернатою дичиною в Європі. Подібні запитання нерідко задавали відвідувачі пивних, котрі часто обговорюють за кухлем пива цікаві події, рекорди, спортивні досягнення і дива. Біверу спала думка, що власникам пивних було б корисно мати книгу, в якій можна знайти відповіді на запитання: «Хто найшвидший?», «Хто найбагатший?». Перша Книга рекордів вийшла у світ в Лондоні 27 серпня 1955 року тиражем у кілька тисяч примірників. Вона мала лише 198 сторінок, а видали її брати-легкоатлети Норріс та Росс Маквіртери. Спочатку планувалося видавати її невеликим тиражем для власників пабів. Перше видання називалося «Книга чудових ступенів. Про найвище і найнижче, велике, маленьке, швидке, старе, нове, гучне, гаряче, холодне, сильне». Успіх книги був приголомшливий, і до Різдва вона стала бестселером. У листопаді 1974 року книга завоювала власне місце в «Книзі рекордів Гіннесса» як найпопулярніша книга в історії видавничої справи: вона була розпродана в кількості 23,9 млн. примірників. У 1984 році було продано 50 млн. книг, у 1994 — 75 млн. У 2005-му був проданий 100-мільйонний примірник Книги, і вона одержала титул «найпродаванішої у світі книги, захищеної авторським правом». З того ж часу почали відзначати День рекордів Гіннесса. Зараз продається понад 100 млн. примірників «Книги рекордів Гіннесса» у понад як 100 країнах і 37 мовами. 22 жовтня 2009 року у Великобританії вийшла у світ перевидана колекційна «Книга рекордів Гіннесса» тиражем 5 тисяч примірників. Кожна копія упакована в окремий футляр, має індивідуальний номер і точно повторює за змістом видання піввікової давнини. ”Книга рекордів Гіннесса» була вперше видана в Радянському Союзі у 1989 році. З цього ж року в Росії почали видавати власну книгу рекордів — «Книга рекордів Росії».

Найдивніші «рекорди» Разом з тим, ставлення громадськості до характеру самих рекордів, що встановлюються з метою потрапляння в цю книгу, не можна назвати однозначним, тому що багато досягнень видаються «притягнутими за вуха». Так, у березні цього року на австралійському острові Тасманія за одним катером, нехай і досить потужним, змогли проїхати відразу 114 воднолижників. У липні в Сінгапурі працівники компанії «Аон Сінгапур» пробили по одних воротах 364 пенальті підряд і забили 136 голів. А минулого місяця канадець Судеш Муту продемонстрував громадськості свої заплетені в косички локони, які досягли довжини 1 м 91 см, чого чоловікам раніше ніколи не вдавалося. І, нарешті, кілька днів тому британський співак Джеймс Блант дав концерт на абсолютно рекордній висоті. Але для цього він не став штурмувати вершину Евереста, а просто заспівав для вузького кола осіб, перебуваючи у літаку, що піднявся на висоту 12,8 км. Відзначимо також, що жителька американського штату Нью-Джерсі 42-річна Донна Сімпсон була занесена в Книгу рекордів Гіннесса як «найтовстіша мама» у світі. На момент фіксації рекорду її вага становила 273 кілограми. Найбільша і найважча золота монета у світі — «Золотий кленовий лист» номіналом в один мільйон канадських доларів (968,6 тис. доларів США). Її вага становить 100 кілограмів, діаметр — 53 сантиметри, а товщина — 3 сантиметри. Вона зроблена із золота вищої проби — 999,99/1000. Укладачі Книги рекордів удостоїли звання «найбільш нахиленої» вежі у світі багатофункціональний проект «Capital Gate», що реалізується в Абу-Дабі. Кут нахилу будинку становить 18 градусів — у чотири рази більше, ніж у знаменитої Пізанської вежі в Італії. Офіційний світовий рекорд зі швидкісного друкування на механічній клавіатурі для комп’ютера становить 158 слів за хвилину. Цей рекорд був побитий у березні 2010 року в ході неофіційного чемпіонату жителем міста Ітака (штат Нью-Йорк) Шоном Врона. Йому вдалося за одну хвилину набрати 163 слова.

Як потрапити в Книгу рекордів Гіннесса Для того, щоб потрапити в «Книгу рекордів Гіннесса», спочатку потрібно зареєструватися на сайті www.guinnessworldrecords.com. Після входу в систему можна подати заявку, натиснувши кнопку «Встановити рекорд». При цьому автори сайту пропонують на вибір два варіанти: стандартна заявка (довгий шлях) — вона безкоштовна, її перевірка й оформлення займають від 4 до 6 тижнів, а також прискорена форма заявки, що припускає одержання відповіді протягом трьох робочих днів. Відразу після заповнення форми заявки висилається підтвердження її одержання на електронну пошту. У наступному електронному листі комісія «Книги рекордів Гіннесса» (КРГ) направляє своє рішення. Це може бути один із трьох варіантів: — «заявка відхилена» — по можливості з докладними поясненнями, чому було прийнято таке рішення; — «заявка прийнята» — до підтвердження заявки будуть додані докладні рекомендації з встановлення рекорду і разом з ними «Набір рекордсмена»; — посилання на інший рекорд — якщо заявлена на рекорд ідея схожа на вже існуючу номінацію. Після одержання повідомлення про рішення комісії можна починати підготовку до встановлення рекорду відповідно до надісланих рекомендацій. Для підтвердження рекорду необхідно відіслати в комісію КРГ усі свідчення встановленого рекорду в одній упаковці. На обох боках посилки і на кожному предметі, що надсилається, повинно бути чітко і ясно зазначено індивідуальний номер претендента на рекорд (CLAIM ID). У разі успіху комісія КРГ надішле лист і сертифікат «Guinness World Records», що підтверджує встановлений рекорд. Ті, хто потрапляють на сторінки світової «Книги рекордів Гіннесса», жодної матеріальної винагороди не одержують.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також