Колекція Острозького музею поповнилася пам’ятною монетою

595 0

Ми у соцмережах:

Колекція Острозького музею поповнилася пам’ятною монетою

У Державному історико-культурному замовіднику м. Острога презентували пам’ятну монету "Ой у лузі червона калина", яку благодійники передали до фондів музею. Монета продовжує серію "Безсмертна моя Україно", яку ввів в оббіг Національний банк України.

Дизайн монети розробив київський художник Дмитро Кривонос. Монета присвячена українській народній пісні авторського походження, яка під час війни Росії проти України зазвучала з новою силою, стала українським символом незламності, гімном мужнього протистояння. Українська пісня – це геніальна поетична біографія, духовна і моральна скарбниця нашого народу. З пісень промовляє добра, щедра і прекрасна душа українського народу, у ній відображаються такі ідеали, як любов до Батьківщини, неприйняття будь-якого гноблення, мужність і відвага в боротьбі з ворогом. Саме такою є пісня “Ой у лузі червона калина”, історія якої – це історія нашого народу. Народна пісня, відома з часів козаччини ХVІІ століття, розвивалася, доповнювалася та отримала нове звучання в часи української революції на початку ХХ століття, а нині звучить на цілий світ різними мовами і єднає з попередніми поколіннями борців за волю України.

На аверсі на дзеркальному тлі ліворуч розміщено малий Державний Герб України, у центрі – стилізовану символічну композицію, на якій захисники різних поколінь – козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України, підіймають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини. Угорі півколом зображено напис «А ми тую червону калину підіймемо», унизу - рік карбування 2022-й та півколом – «Україна». Праворуч зазначено номінал у 5 гривень та розміщено графічний символ гривні, унизу праворуч під номіналом - логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

На реверсі монети на дзеркальному тлі угорі півколом розміщено напис з продовження пісні: «А ми нашу славну Україну гей,гей, розвеселимо!». По центру зображено гілку – листок і ягоди калини.

Монета виготовлена з нейзильберу загальним тиражем 250 тисяч.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також