Коли і в яких випадках потрібен стабілізатор напруги?

849 0

Ми у соцмережах:

Коли і в яких випадках потрібен стабілізатор напруги?

На сьогоднішній день низька напруга - проблема дуже актуальна і вирішити її найкраще в один спосіб - купити стабілізатор напруги, який захистить обладнання, таке як котел в будинку від поломки. Використовуючи стабілізатор напруги для котла можна мінімізувати негативні наслідки нестабільності мережевої напруги, і в такий спосіб продовжити термін служби електроприладів. Якщо в мережі відбудеться стрибок напруги з 230В до 250В, стабілізатор все одно забезпечить вихідну напругу 230В. Вибір стабілізатора напруги залежить від того, як ви збираєтеся його використовувати. На що звернути увагу і що врахувати під час вибору пристрою для квартири або будинку розглянемо далі.

Коли потрібен стабілізатор напруги?

Стабілізатори напруги мають широке застосування. З цієї причини їх використовують у багатьох галузях промисловості. Ви зустрінете їх, наприклад, в офісах, і у виробничих цехах, де пристроям для правильної роботи потрібна стабільна напруга. Це ще не все. Стабілізатор для дому стає все більш поширеним рішенням. Мерехтливі лампочки, швидший знос блоків живлення - ці та багато інших факторів з приладами можуть бути наслідком перепадів напруги. Рішенням проблеми є стабілізатори напруги і ризик виходу з ладу стає набагато нижчим.

Стабілізатор напруги і його принцип роботи

Стабілізатори напруги пропонують низку захисних функцій, що забезпечують додатковий захист самих регуляторів і підключеного до них обладнання. Як працює стабілізатор напруги? Створено його за принципом інтегральної схеми. Завдяки зворотному зв'язку він працює незалежно від температури, навантаження електричної системи або коливань напруги, що подається. В основі його конструкції трансформатор, який постійно насичується енергією. Завдяки цьому він добре справляється з балансуванням напруги.

Типи стабілізаторів напруги

Перш ніж вибрати стабілізатор напруги для домашнього використання, розглянемо його види. Усі ці пристрої можна розділити на кілька типів:

  • електромеханічні;
  • релейні;
  • тиристорні.

Усі вони суттєво відрізняються один від одного, в основному за функціональними можливостями і параметрами продуктивності.

  1. Електромеханічні. Працюють завдяки перестановці спеціальних щіток в обмотці трансформатора. Також електромеханічні стабілізатори працюють на двигуні без спотворення синусоїди.
  2. Релейні. Реле або як їх ще називають, ступінчасті стабілізатори, вважаються найпопулярнішими для використання в будинку і на дачі. Це пов'язано з низькою вартістю приладів, а також високою точністю регулювання. Принцип роботи релейної моделі полягає в перемиканні обмоток трансформатора за допомогою силового реле, що працює в автоматичному режимі.
  3. Тиристорні. Пристрої працюють завдяки автоматичному перемиканню трансформаторної секції силовими ключами. Таке обладнання за своєю конструкцією нагадує залізницю. Однак, на відміну від своїх аналогів, симетричні стабілізатори мають низьку точність налаштування (не більше 5%) і велику кількість каскадів стабілізації.

Підбираємо пристрій за потужністю

Як вибрати стабілізатор напруги залежно від потужності побутової техніки? Для цього потрібно розрахувати навантаження для холодильника, пральної машини, комп'ютера, для котла та іншої техніки. Цю інформацію можна знайти в реєстраційному документі на пристрій або в керівництві користувача. Іноді виробник наклеює на зворотний бік виробу наліпку, де вказана максимальна споживана потужність (на моніторах, наприклад). Позначається буквою W. Для пристроїв, у яких є електродвигуни, для розрахунку цих значень використовуються спеціальні коефіцієнти кратності. Вони різні для кожної лінійки пристроїв. Наприклад, для холодильника це 5 і 10 для нової та старої моделі відповідно. Кондиціонер має коефіцієнт потужності від 2 до 35. Пральна машина - від 3 до 5. Мікрохвильовка - близько 3. Для розрахунку споживаної потужності помножте коефіцієнт на номінал. Наприклад, якщо старий холодильник має потужність 100 Вт, під час запуску двигуна він споживатиме 1000 Вт. До речі, саме для цих даних цей показник значно більший, бо час запуску може займати до 1-2 секунд, а це відносно велике навантаження на мережу.

Автоматичні регулятори напруги мають різні діапазони вхідної напруги. Вибирайте робочий діапазон стабілізатора з урахуванням ступеня коливань напруги у вашому регіоні. Якщо коливання великі, виберіть максимально широкий діапазон вхідної напруги, наприклад, 180-264В. Також можна підібрати стабілізатори мережевої напруги, в яких є можливість вибору вихідної напруги в різних діапазонах. Це зробить обладнання більш універсальним і його можна буде використовувати в різних місцях і для різних пристроїв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також