Коли іржавіють суглоби

3259 0

Ми у соцмережах:

Коли іржавіють суглоби

Хворі на остеоартроз іноді порівнюють свої відчуття з іржею, яка ніби точить їхні суглоби. Це образне порівняння допомагає зрозуміти механізм виникнення слабкості, яка вразила, за статистикою, на сьогодні 1012 відсотків населення Землі.

Чому «летить підшипник» Є різні чинники, які можна визнати винними в розвитку запалення суглобів і руйнуванні суглобного хряща — того самого «підшипника», завдяки якому ми можемо рухатися. Серед причин виникнення остеоартрозу називають: 1. Вік — з часом хрящі суглобів втрачають еластичність і здатність протистояти навантаженню. 2. Надлишкова маса тіла, що призводить до підвищеного навантаження на суглоби. 3. Вроджені особливості: надлишкова рухливість суглобів, ранній остеохондроз і плоскостопість. 4. Сильні одномоментні травми і мікротравми в результаті фізичних і спортивних навантажень. 5. Професійна діяльність, коли робота пов’язана з постійним навантаженням на одну групу суглобів (водії, перукарі, будівельники, професійні спортсмени і т.д.). 6. Генетична схильність. 7. Супутні хвороби — остеопороз, цукровий діабет, гіпертонія. Внаслідок названих причин хрящ спочатку розм’якшується і стає крихким, а згодом на ньому з’являються тріщини, і поверхня суглоба стає настільки нерівною, що вже не може вільно ковзати. Зміна геометрії суглобних поверхонь призводить до «клацання» і «скрипу», в результаті суглоб стає погано рухомим. Згодом з’являється характерний симптом остеоартрозу — скутість вранці або після відпочинку. З боку кістки виникають розростання, які називають остеофітами. Часто в суглобі під впливом фізичного навантаження, вночі або при зміні погоди виникає біль. Якщо додається запалення суглобної сумки (синовіїт), то біль стає тривалим, суглоб напухає, шкіра над ним гаряча на дотик.

Чим «змазувати» Для лікування використовують дві категорії препаратів. Хондропротектори (рослинного або тваринного походження) — це те саме «мастило», що захистить поверхню хряща. Нестероїдні протизапальні засоби (НПВС) зупинять розвиток хвороби, припинивши запалення. Препарати цієї групи також приносять швидке полегшення при симптомах запалення. Їх можна застосовувати як всередину, так і зовні у вигляді мазей. На жаль, у цих препаратів велика кількість побічних ефектів: прямий небажаний вплив на стінку шлунка (що провокує виникнення виразки шлунка і шлунково-кишкової кровотечі), неприємності «по відомству» крові, нефрит і ниркова недостатність, алергічні реакції, артеріальна гіпертензія, бронхоспазм. Якщо пригадати історію медицини, то для лікування запалень споконвіку використовували відвар кори верби. Саме цей факт і підштовхнув фармацевтів до синтезу першого протизапального засобу — ацетилсаліцилової кислоти. Протизапальними властивостями володіють і такі широко поширені прянощі, як імбир. До речі, помічено, що в країнах, де імбир широко застосовується як приправа, на остеоартроз люди практично не хворіють. Немедикаментозне лікування здатне доповнити ефект від застосування ліків. Оскільки однією із найважливіших причин прогресування остеоартрозу є механічне ушкодження поверхні хряща, першою рекомендацією, яку вам дасть грамотний лікар, буде розвантаження суглоба. Наприклад, при надлишковій вазі доведеться схуднути. А при вроджених порушеннях кістково-суглобної системи — сколіоз, кіфоз, дисплазія тазостегнового суглоба, Оподібні або Хподібні нижні кінцівки, плоскостопість — варто звернутися до ортопеда для коригування (наприклад, щоб замовити спеціальні устілки). Рекомендується також обмежити руховий режим, при необхідності ходити з палицею. Не менш широко використовуються і фізіотерапевтичні методи, які допомагають зменшити болючий синдром, зняти запалення і м’язовий спазм, поліпшити обмін у тканинах. У деяких випадках реально досягти успіху з допомогою акупунктури. Проте найефективніше комплексне лікування. Якщо ж усі перераховані методи не допомагають, залишається одне — хірургічне лікування, заміна хворого суглоба на титановий.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також