Мед — корисний продукт харчування, який є джерелом вітамінів B, C, E, K та інших необхідних організму речовин. Однак у деяких випадках він може стати небезпечним.
За словами дослідників, мед фактично перетворюється на отруту, якщо його нагріти до 60 градусів і більше. Однак дослідники наголошують: отруйним стає не сам продукт, а канцерогени, що утворюються при його нагріванні.
Мова йде про оксиметилфурфурол. При підвищенні температури меду концентрація цього з'єднання підвищується в кілька разів. При потраплянні канцерогену в організм у великих кількостях збільшується ризик розвитку онкологічних захворювань.
Результати експерименту свідчать, що стандартний вміст оксиметилфурфоролу в меді — 1-2 мг на 1 кг, що є безпечною дозою. Однак нагрівання продукту призводить до багаторазового збільшення концентрації.
Таким чином, мед не бажано зберігати в теплих приміщеннях. Крім того, не варто додавати його в гарячий чай.