Березень-квітень – час збору березового соку. Цей цілющий природний напій - джерело здоров’я та хорошого самопочуття. У його складі безліч важливих мікроелементів, дубильні речовини і органічні кислоти, які не лише бадьорять, а й сприяють лікуванню багатьох хвороб. Не дивно, що з давнини слов’яни шанували, поважали і любили березу. Листя, бруньки, гілки та сік цього дерева використовували в народній медицині як сильні ліки.
Втім, знаючи про корисні властивості березового соку, багато хто нехтує правилами його добування, що призводить до знищення дерев. Варварське ставлення до дерев карається законом.
Про те, як і коли правильно збирати березовий сік, розповіли у філії Чернігівського лісового господарства.
Чернігівські лісівники наголошують, що право заготівлі соку мають постійні користувачі лісових угідь (лісгоспи), а також підприємці, які отримують для цього «лісовий квиток». Такий документ дає право для добування соку у строго відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. Видача «лісового квитка» передбачена ст. 69 Лісового Кодексу України. За недотримання даних вимог порушників чекатиме покарання згідно ст.70 КУпАП.
Збираючи сік самостійно, для власних потреб, люди можуть своїми діями спричинити загибель дерева. Зазвичай це стається тому, що люди не дивляться ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Як наслідок, в середині берези розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості.
Збирати березовий сік на об’єктах природно-заповідного фонду суворо заборонено. Відповідальність за дане порушення природоохоронного законодавства передбачено ст.91 КУпАП.
Не калічте берези, адже збирати сік можна обережно і без значної шкоди для дерев.
Як утворюється березовий сік?
У весняні місяці, коли на березі з’являються бруньки, з стовбура дерева, під впливом кореневого тиску, якщо надломити чи надрізати кору, виділяється прозора, солодкувата на смак рідина. В місце надрізу вставляють трубочку або невеликий жолобок, по якому сік стікає у посудину.
Ще влітку, завдяки фотосинтезу, з вуглекислого газу і води утворювалася глюкоза (цукор). Дерево запасає глюкозу з надлишком, перетворюючи її у крохмаль та ховаючи у коренях.
Взимку дерево спить, а отже споживає мінімум глюкози. А вже навесні, процес розпускання бруньок і росту листя вимагає дуже багато поживних речовин. Тому дерево використовує тогорічні запаси і крохмаль, що лежить у коренях, розкладається на цукор та разом з водою піднімаються вверх, до гілля на якому має рости листя.
Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, лісівники радять діяти за основними правилами.
Як правильно збирати сік:
1. Оберіть підходящу березу: це має бути доросле дерево, для зручності бажано трохи нахилене. Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.
2. Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір спеціальним свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою. Глибина отвору може бути 2-3 сантиметри, залежно від товщини кори. Отвір робиться з північної сторони.
3. В отвір вставте жерстяний «носик», по якому стікатиме сік, та направте його у скляну банку або відро, які встановіть під деревом. Аби тара не впала, її можна закріпити скотчем. Більше одного отвору не слід робити.
4. Коли закінчите збір соку, зніміть носик та закрийте отвір спеціальним корком, аби рідина більше не витікала. Щоб рана на дереві швидше загоїлася, замажте її садовим варом.
5. За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку. Якщо взяти більше, то дерево швидко виснажується й може загинути. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль.
6. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева "зажили рани".
7. Дозволів для приватного збору соку не треба. Але якщо ви десятками літрів збираєте його на продаж, то необхідно за дозвіл на збір соку заплатити в лісництві.