У певних випадках овочі можуть перетворитися на отруту
Овочі обов'язково повинні бути включені в раціон харчування. Адже вони є джерелом сполук і мікроелементів, які є важливими і корисними для людського організму.
Однак у певних випадках овочі можуть перетворитися на отруту, зазначають лікарі-дієтологи.
Наприклад, овочі можуть стати небезпечними для вживання, якщо вони неправильно зберігалися.
Так, слід відмовитися від перезрілої картоплі й недостиглих помідорів. До їхнього складу входять нейротоксини - з'єднання, які негативно впливають на нервову систему.
Також не можна вживати перестиглих баклажанів і недовареної квасолі. У другому випадку в продукті утворюються фітогемагглютинін - білок, який при потраплянні в організм людини викликає отруєння.
Небезпеку становлять і бобові, які довго зберігаються. В їхньому складі можуть з'явитися мікотоксини.
Крім того, є овочі, вживання яких небажане при наявності певних хронічних захворювань.
Наприклад, при гіпотиреозі не варто вживати капустяні й хрестоцвіті овочі. Гострі овочі не варто включати в раціон людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.