Коли тепло буде у всіх рівнян, тоді обіцяють пустити й гарячу воду

1697 0

Ми у соцмережах:

Коли тепло буде у всіх рівнян, тоді обіцяють пустити й гарячу воду

Такого проблемного початку опалювального сезону у Рівному й не пригадати. Мало того, що розпочався він не традиційно 15 жовтня, а 18-го, то ще й не для всіх. Минув відтоді ще один тиждень, а батареї й досі холодні в 11 будинках. Не дуже тепло й у тих, які вже підключили до теплопостачання. А скаржаться на холод рівняни міському голові Олександру Третяку. Тож цього понеділка він зібрав нараду з головами ОСББ, управлінських компаній (колишніх ЖКП), начальниками профільних управлінь та «Рівнетеплоенерго». Навіть колишнього заступника міського голови з питань ЖКП Олексія Хмилецького покликав — щоб послухати, що він порадить.

Взялися ремонтувати теплотрасу восени

Найкритичніша ситуація в будинках на вулицях Степана Бандери, 69, Данила Галицького, 2 та 4. Тут люди досі сидять без тепла.

Олена Погоріла, голова ОСББ на Галицького, 2:

— У мене в будинку — повно хворих людей через холод. Ви будете шоковані, коли побачите, як часто до нас приїздить «швидка». І це в період пандемії! Маленькі діти, старші люди — всі мерзнемо і запитуємо міську владу: до яких пір?!

Галина Похильчук, голова ОСББ на Данила Галицького, 4:

— Мешканці будинку старшого віку обігрівають квартиру газом. Смердить газом. Не витримує проводка, бо люди користуються калориферами. 2500 мешканців страждають і хворіють. Покладаю вину на особу, яка підписала договір і не звернула увагу на строки виконання робіт — до грудня. Безвідповідальність! 26 вересня дали дозвіл на виконання робіт. За 20 днів до початку опалювального сезону!

Руслан Гудима, начальник департаменту інфраструктури і благоустрою:

— На початку червня був оголошений тендер на проведення ремонту тепломереж. В середині липня укладено угоду на виконання робіт з «Прогрес девелопмент компані». Проте процес сповільнився, бо надто зросли ціни на труби і коштів, закладених на їх придбання в проєкті, не вистачало. Потім врешті знайшли ресурси. Окрім того, цей проєкт розроблено ще у 2017 році. Вийшло, що ремонтники зараз змушені частково врізатися в оновлену теплотрасу. Фактично зараз робітники самі змінюють проєкт на місці. За проєктом труби, в які врізаються — двохсоті, а по факту — трьохсоті. Також за проєктом згини мали бути вертикальні, а насправді вони горизонтальні. Фактично через це в два рази зросла кількість згинів і поворотів у трубах, що ускладнює і сповільнює процес.

Олександр Третяк, міський голова:

— Обов’язково притягнемо до відповідальності тих, хто підписував договір, в якому зазначено, що кінцева дата виконання робіт — грудень. Не можна замінювати труби тепломережі, коли мінусова температура і стартує опалювальний сезон.

Виявилося, що договір підписував заступник начальника ЖКП Володимир Лапюк, тож ми попросили в нього прокоментувати ситуацію.

— Договір підписано відповідно до вимог чинного законодавства, — відповів Володимир Лапюк. — Абсолютно ніяких порушень, повірте... Просто мені слова не дали, щоб пояснити.

Початок опалювального сезону підірвали… пориви

Міський голова Рівного Олександр Третяк на нараді каже, що дуже багато адрес, за якими люди пишуть, що батареї холодні і тепло не увімкнено.

Олександр Ющук, директор «Рівнетеплоенерго», пояснює:

— Дуже часто буває так, що ОСББ відключає будинок з міркувань економії або аварійного випадку. Ми реагуємо на скаргу мешканця будинку, приїздимо і бачимо, що будинок відключено від опалення взагалі. Що робити? Ми не ризикуємо самовільно включати опалення. Зіткнулися із ситуацією, що внутрішньобудинкові мережі не готові до тепла. Хоча влітку ми наголошували головам ОСББ, щоб готували їх. Для прикладу, в ніч з п’ятниці на суботу зупинилася котельня на вулиці Київській, 6. В результаті 80 будинків залишилися без опалення. Під ранок аварійна бригада врешті знайшла порив. Він стався на внутрібудинкових мережах. Перекрили гілку 40 будинків, бо не знайшли відповідальну особу, з якою про це говорити. Ліквідували порив. Лише в неділю вранці вдалося відновити теплопостачання всьому району.

Стан внутрішніх мереж напряму впливає на роботу котелень. За перший тиждень опалювального сезону сталося 7 поривів на мережах, які відомчі, 9 — на внутрібудинкових системах опалення. Відповідно, 16 разів котельні зупинялися через пориви мереж, які не у нас на балансі і нас не стосуються. 500 кубів очищеної гарячої води ми просто втратили. Це 10 тисяч гривень. Через чиюсь недбалість.

У батареї подається холодна вода

Голови ОСББ скаржаться, що в мережі будинків пускають недостатньо підігрітий теплоносій. Тому й холодно в квартирах.

Олександр Ющук, директор «Рівнетеплоенерго»:

— Теплоносій подається відповідно до температурного режиму. Температурний графік розроблено ще при будівництві котелень і при побудові будинку. Ми його не вигадували і не коригували. Наприклад, при +10 градусах теплоносій подається з котельні температурою +44 градуси. Фактично батареї ледь теплі. Коли температура падає, то, відповідно, зростає температура подачі теплоносія до 53-55 градусів. Не заперечую, проблеми з гідравлікою є. Повністю налагодити займає близько двох тижнів. Аварійно-диспетчерська служба працює цілодобово.

Інна Коломієць, голова ОСББ на Дубенській, 40:

— З допомогою телефону та встановлених на внутрішньобудинкових мережах приладів я можу відслідковувати, якої температури подається теплоносій. Йдеться про котельню на Жукова, 22. Ви здивуєтеся, але теплоносій подається 26 градусів! За що люди мають платити?! Ця котельня обігріває і будинок, де мешкає міський голова. І мешканці цього будинку його за це просто «рвуть на шматки». Я ледве своїх мешканців стримую, щоб не караулили його на вулиці Макарова, 8.

Коли ж дадуть гарячу воду

Олександр Ющук, директор «Рівнетеплоенерго»:

— Гарячу воду подають після усунення всіх проблем з опаленням. Зазвичай на це йде до двох тижнів. До 1 листопада гарантовано запустимо гарячу воду.

Олексій Хмилецький, колишній заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства:

— Чим швидше запустите гарячу воду, тим краще відрегулюєте температурний режим. З приводу температурного режиму, то ви маєте комунікувати з начальниками котелень. Комунікація голів ОСББ з «Рівнетеплоенерго» має бути цілодобовою, і служби мають працювати цілодобово, щоб запустити опалювальний сезон. «Рівнетеплоенерго» має довести до відома голів ОСББ, які заборгованості є по кожному будинку на сьогодні за минулий рік. Голови ОСББ, зверніть увагу, хто обслуговує ваші мережі і чи фахові люди це роблять. Не може бути такої ситуації, що від тепла відсікають 80 будинків. Треба відсікати почергово і лише ту ділянку, де проблема. Це задача «Рівнетеплоенерго». В цей період маєте бути як сім’я. Голови ОСББ, контролюйте, що відбувається в квартирах. Бо кожен собі робить як хоче.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також