Коли засяє Різдвяна зірка

1968 0

Ми у соцмережах:

Коли засяє Різдвяна зірка

У небі вперше за 800 років засяє Різдвяна зірка

 

Зближення найбільших планет Сонячної системи Юпітера і Сатурна виглядатиме для землян як поява в нічному небі однієї великої яскравої зірки, яку називають "Вифлеємською" або "Різдвяною".

Дивний астрономічний ефект можна буде спостерігати в день зимового сонцестояння 21 грудня на південно-західній частині небосхилу з будь-якої точки Землі, передає NBC News.

В цей найтемніший день року відбудеться максимальне видиме для людей "з'єднання" планет-гігантів - востаннє вони були так близько одна від одної в 1623 році, але зважаючи на умови спостереження за зірками в той час, ця астрономічна подія, ймовірно, не була видна землянам.

За даними EarthSky, востаннє таке тісне "злиття" можна було спостерігати неозброєним оком у 1226 році. А наступне має статися тільки у 2080 році.

Вигляд подвійної планети астрономи назвали "Різдвяна зірка" через віру в те, що біблійна розповідь про Вифлеємську зірку могла бути планетарним з'єднанням. Хоча близько 2 тисяч років тому найближче були Венера і Юпітер, а не Юпітер і Сатурн, як у випадку з "Різдвяною зіркою" 2020 року.

Астрономи говорять, що на земному небі в понеділок, 21 грудня, Юпітер і Сатурн розділятимуть лише 0,1 градуса, або 1/5 діаметра Місяця.

Згідно з даними NASA Night Sky Network, ввечері з 15 по 18 грудня можна побачити, що Юпітер і Сатурн рухаються разом, дивлячись на зростаючий півмісяць через приблизно годину після заходу сонця.

Але хоча два газових гіганти можуть здаватися близько, насправді вони знаходяться на відстані сотень мільйонів кілометрів один від одного, - зазначають у NASA.

У ніч зимового сонцестояння, 21 грудня, Місяць буде вище в небі, але Юпітер і Сатурн залишаться ближче до горизонту на західному небі та виглядатимуть як одна велика зірка. Однак з допомогою аматорського телескопа можна побачити обидві планети та деякі з їхніх супутників в межах одного кадру огляду.

Як радить доктор Бред Такер з Австралійського національного університету, варто шукати «тонкий півмісяць і два яскравих об’єкти поряд з ним».

За словами відомого астролога Сюзан Міллер, це велике зближення задає тон духовному життю людей на найближчі 20 років. Воно впливає на мистецтво, музику, театр, літературу, моду, їжу, математику, науку, політику. Словом – на все.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також