Колись на могилі навіть хрест зрізали: закликають встановити гідний пам’ятник воїнам УПА

1814 0

Ми у соцмережах:

Колись на могилі навіть хрест зрізали: закликають встановити гідний пам’ятник воїнам УПА

На кладовищі у селі Межиріч, що в Острозькому районі, є могила, у якій поховані п’ятеро воїнів УПА.

 Про історію цього поховання розповідає Микола Губернюк у Facebook:

- Наші батьки та знайомі про цю могилу почали розповідати вже при вільній Україні. 5 березня 1945 року Межиріч сколихнула трагічна подія. Мало хто бачив, як в село із Острога вранці зайшов загін енкаведистів і оточив обійстя Марченків (по – вуличному Олійників, бо мали свою олійню). В хаті Марченків було облаштовано криївку, куди періодично з лісу приходили упівці: їх син Іван Марченко з односельчанами Петром Защиком, Павлом та Дмитром Луциками, Василем Грищуком.


Хлопців вистежили і повідомили в НКВД про те, що вони є в селі у криївці. Коли обійстя оточили, хлопцям запропонували здатися, проте жоден з них не підняв рук і не побажав здатись. Вирішили прориватись з боєм різними шляхами: хто до вала, хто до вулиці. Але кільце було щільне, і їх усіх постріляли. Енкаведисти склали тіла повстанців біля дороги і чекали поки рідні підійдуть прощатись, щоб заарештувати їх. Ніхто не видав родичів загиблих. Через два дні повстанців похоронили в одній могилі на краю кладовища. Там завжди цвітуть барвінок і бузок.

Спочатку на могилі встановили березовий хрест. Більшовики його зрізали. Так повторювалось кілька разів. Встановили дубовий хрест, той стояв довше. У 50 – х роках було виготовлено металевий хрест з табличкою, що стоять до сьогодні.


Владу закликають встановити гідний пам’ятник на братській могилі воїнів, які брали участь в боях з гітлерівцями, в Гурбенській битві з військами НКВД, та не склали зброї.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також