Коло стало «безпритульним»

1826 4

Ми у соцмережах:

Коло стало «безпритульним»

Як і будь-який скандал, обговорення «Кола слухачів», або ж Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Рівненської області, за три тижні затихло. Звинувачені мало не у сектантстві члени товариства нині не можуть знайти собі приміщення для зібрань, а поліція вже понад півроку — зібрати достатньо доказів, щоб довести відкриті кримінальні провадження до завершення.

Про «Коло слухачів» у Рівному почали говорити відкрито, а не перешіптуючись, на початку червня, коли колишній його член, підприємець Анатолій Ясковець, та чоловік покійної Алли Рибачук, яка також була у товаристві, Роман Томчишин зібрали прес-конференцію і звинуватили «Коло» та його лідерів у виманюванні грошей у багатших членів і навіть у ймовірному сектантстві. Говорили, що неформальний лідер товариства Петро Опанасюк називає себе «Ісусом Христом у четвертому втіленні» та має сильний вплив на усіх членів, які начебто вважають себе кращими за інших.

Члени товариства усі звинувачення відкидали, заявляючи, що Ясковець та Томчишин зводять наклеп з меркантильних інтересів — через майно. Анатолій Ясковець у процесі розлучення не може поділити майно із дружиною Ольгою та доньками, які входять до товариства. А Роман Томчишин хоче квартиру дружини, яку та придбала, коли припинила жити із родиною.

Після гучного обговорення «Колу» заборонили проводити зустрічі у поліклініці №2 на вулиці Драгоманова, де заступником головного лікаря працює співзасновник товариства Михайло Стичишин. За словами директора Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Рівненської області Сергія Лейчука, за три тижні після прес-конференції їм так і не вдалося знайти нове місце для зустрічей, на які запрошували і журналістів. Зазначив, що була одна пропозиція, проте вона виявилася задорогою.

У відділі комунікації ГУ Нацполіції у Рівненській області зазначають, що розслідування близько десяти кримінальних проваджень, які стосуються діяльності товариства, тривають. Працює група слідчих, і частина справ пригальмовується через дві перші — щодо шахрайства (скарга Романа Томчишина до правоохоронців на те, що майно його родини намагаються привласнити члени товариства) та щодо смерті Алли Рибачук. Так, правоохоронці з’ясовують обставини, через які померла жінка, адже рідні — чоловік та мати — публічно заявили, що покійна начебто припинила лікуватися під впливом промов Петра Опанасюка та що у них є підозра, ніби її смерть могли пришвидшити. У поліції зазначають, що розслідування решти проваджень залежить від висновку експертиз двох перших.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також