Комахи: захист і перша допомога

2111 0

Ми у соцмережах:

Комахи: захист і перша допомога

Укуси деяких комах викликають не тільки алергічну реакцію, іноді в ранку на місці укусу потрапляє інфекція і шкіра запалюється. Як захиститися від комашок і правильно надати допомогу?

Відлякати комарів допоможуть спеціальні засоби: репеленти (на природі) і фумігатори (в приміщеннях). Але зловживання репелантами, особливо якщо мова йде про дітей, може викликати алергічну реакцію й навіть отруєння. Відлякати комах також допомагають базилік, аніс, гвоздика, евкаліпт.

Укус звичайного комара не є небезпечним сам по собі, небезпека виникає при розчісуванні місця укусу, особливо брудними руками. Уражену ділянку потрібно промити водою з милом, обробити антисептиком і нанести заспокійливий засіб. Якщо місце укусу припухло — накласти холодний компрес, потім чисту суху пов’язку.

Укуси бджіл і ос небезпечні не тільки алергічною реакцією організму на отруту, а й її токсичною дією. Найбільш небезпечні укуси в обличчя, губи, язик, шию.

Якщо вкусила бджола, потрібно вийняти жало і мішечок з отрутою. Місце укусу обробити антисептичним засобом, за необхідності прикласти лід, але не на голе тіло. Зменшити біль і набряк допоможуть знеболювальні та антигістамінні препарати.

Викликати алергічну реакцію або запальний процес можуть також укуси мурашок, мошки, сліпнів та інших комах. Якщо людину покусала велика кількість комах, у неї можуть розвинутися головний біль, блювота, пронос, різке підвищення температури, судоми. У такому разі обов’язково потрібно звернутися до лікаря. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також