«Комунальним» cобакам у Рівному не вистачає грошей на їжу?

1065 0

Ми у соцмережах:

У стерилізаційному центрі, що діє при КАТП-1728, побували представники спеціально створеної депутатської комісії міськради, щоб вивчити стан справ

Рівняни періодично скаржаться на зграї безпритульних псів на міських вулицях. Але подіти усіх собак ніде — у місті досі немає комунального притулку для бездомних тварин. При КАТП-1728 існує стерилізаційний центр, але там після відлову лише роблять операції та перетримують чотирилапих безхатьків. Міські чиновники уже розробили нову програму поводження з котами та собаками і регулювання чисельності безпритульних тварин.

Наступного року на неї пропонують виділити 1,8 млн грн — депутати на минулій сесії міськради це підтримали. З-поміж інших витрат, на ці кошти можуть придбати нову мобільну амбулаторію за приблизно 360 тис. грн, встановити 10 камер онлайн-спостереження. Тим часом у стерилізаційному центрі нарікають, що виділеного їм фінансування уже недостатньо навіть, щоб нагодувати усіх собак, якими опікуються.

Тамара Сиротинська, керівниця стерилізаційного центру КАТП-1728:

— У нас нині перебуває майже 80 собак — частина у вольєрах, частина у будівлі на перетримці. Того фінансування, що нам виділяють, бракує: потрібно ж харчування для тварин, оплатити енергоносії, а ще зарплати і податки. Їжі тваринам справді не вистачає. Виходить приготувати чотири каструлі один раз на день — це 130 літрів. Оце поїдять, а ввечері уже можуть бути голодні.

Олена Москальчук, заступниця керівника міського департаменту інфраструктури та благоустрою:

— Попередня програма була дуже вузька — утримання тварин, харчування, комунальні послуги, заробітна плата. Нова програма більш розширена, буде більше просвітницької роботи. Планується закупити спеціальний автомобіль для стерилізаційного центру КАТП-1728. Вони зможуть заробляти якісь гроші роблячи стерилізацію, чіпування, вакцинацію.

За останні п’ять років простерилізували 900 собак та 459 кішок. Частину тварин допомагають стерилізувати й волонтери. Комунальники кажуть, уже вдалося скоротити кількість безпритульних тварин у Рівному з 4 тис. до 1,5 тис. Але проблема не зникає, бо стерилізацію проводять не безперевно, а фінансування недостатнє. Після такої операції тварина має пробути на перетримці не менше тижня. А тим часом на вулицях опиняються нові собаки та коти — когось викинули господарі, хтось сам загубився. Вирішити проблему міг би повноцінний центр перетримки та адопції тварин, але будівництво такого притулку обійшлося б місту приблизно у 15-17 мільйонів гривень.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також