Кондитерка з Миколаєва виготовляє на Рівненщині смакоту для ЗСУ

678 0

Ми у соцмережах:

Кондитерка з Миколаєва виготовляє на Рівненщині смакоту для ЗСУ

Енергетичні батончики для українських військових переселенка готує за власним рецептом, адже понад 10 років жінка пропрацювала кондитеркою, тож будь-які солодощі створює з легкістю.

А нещодавно вона виграла міні-грант, щоб закупити сировину. І якщо раніше за тиждень випікала 6-8 кілограмів батончиків, то зараз виготовила рекордні 22 кілограми.

У мирному житті Василина Чекаліна разом із сім’єю жила в Миколаєві. Випікала авторські торти та інші смаколики, виховувала двох діток. Все змінилося після 24 лютого.

- Ми зрозуміли, що треба їхати і рятувати дітей, коли місто без перерви обстрілювали більше доби. Це були атаки з трьох боків. Арта, танки на сусідніх вулицях… Вікна у будинку дрижали. Мені здавалося вже, що й стіни двигтіли. Не знаю, чи це було насправді, чи лише в моєму сприйнятті, - згадує жінка. – Найстрашніше було за сина і доньку, якій на то час було 2,5 року. – Ми виїхали, не знаючи кінцевої точки призначення. Прямували спочатку на Одесу, бо це був єдиний шлях. Пам’ятаю, як зупинилися на дорозі у довжелезному заторі, а за кілька кілометрів від того місця йшли бойові дії…

Родина хотіла переїхати на Захід України, але були труднощі з житлом. Та за деякий час їм таки допомогли підшукати помешкання. Тепер Василина живе у селі Береги на Дубенщині.
Спочатку складно було після пережитого.

Відчувалася невизначеність, та й робити нічого жінка не могла – просто руки не піднімалися. Але з часом Василина познайомилася з місцевими волонтерами, почала з ними спілкуватися, розповіла, що може пекти і булочки, і печиво. Тим часом наші військові просили про енергетичні батончики. Все-таки це дуже зручно – вони невеликі, поживні, смачні і можуть довго зберігатися. Тож Василина взялася виготовляти і такі солодощі.

- У рецепт входять різні сухофрукти, насіння, горішки, пластівці, мед, олія. Інгредієнти подрібнюються, перемішуються, а потім ця маса має трішки настоятися. Після цього батончики можна виробляти і випікати. Насправді процес нешвидкий, - пояснює жінка. - До речі, такі батончики полюбляє і мій син. Особливо якщо це перекус у дорозі. Але знаючи, що я роблю їх захисникам на передову, в жодному разі не візьме»ю.

Спочатку Василина закуповувала продукти на енергетичні батончики самостійно, але це доволі недешево, тож із сировиною почали допомагати волонтери та місцеві мешканці.

- А якось мені показали оголошення про те, що можна отримати міні-грант у рамках конкурсу до Всеукраїнського тижня добрих справ від «Goodacity». Я подала заявку, ні на що особливо не сподіваючись. І ось я виграла 2500 гривень та вже закупила продукти на наступні партії енергетичних батончиків, - розповідає Василина.

Щоб трішки пришвидшити процес, волонтери передали їй електром’ясорубку – так значно простіше подрібнювати інгредієнти. Незручно лише, коли електрику вимикають. Все-таки готувати краще при хорошому освітленні, пояснює жінка.

Тим часом вона радіє, що зараз вдасться виготовити значно більше енергетичних батончиків, ніж до цього. Приємно відчувати себе корисною і знати, що твоя робота стала комусь у пригоді.

Василина Чекаліна й надалі збирається волонтерити, повідомляє Рівненська ОВА. А ще дуже чекає часу, коли можна буде безпечно повернутися додому. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також