Конфлікт на «зразковому» підприємстві

2676 0

Ми у соцмережах:

Конфлікт на «зразковому» підприємстві

Не змогли рівняни потрапити до книгарні «Слово» вранці минулого четверга. На дверях книгарні був напис: «Санітарна година». Але справжньою причиною зачинених дверей став задавнений конфлікт між директором КП «Рівнекнига» Юлією Хажанець та продавцем книгарні Марією Прокопчук.

— Ніякої санітарної години не було, — стверджує пані Прокопчук. — Двері книгарні зачинили, щоб я не змогла потрапити на своє робоче місце. Мене незаконно звільнили з роботи, але я не погоджуюсь із таким рішенням. Я 27 років пропрацювала тут, маю фахову освіту. А тепер мене звільняє керівник, який незаконно обійняв посаду. Негаразди у КП «Рівнекнига» розпочалися саме з приходом Юлії Хажанець. Без відповідного досвіду роботи вона відразу стала головним товарознавцем «Рівнекниги». А в лютому 2007 року начальник обласного управління культури Петро Давидюк видав наказ про призначення пані Хажанець на посаду директора КП «Рівнекнига» і того ж дня він уклав контракт з пані Хажанець терміном на три роки. Але цей наказ був прийнятий з порушенням вимог законодавства. Адже призначення на посаду директора КП «Рівнекнига» та укладення контракту було компетенцією голови облдержадміністрації. За цим фактом РОДА проводила службове розслідування, за результатами якого начальнику управління культури Петру Давидюку оголошено догану. Однак досі наказ про призначення п.Хажанець не скасовано.

Коментарі Степан Жданюк, начальник відділу виконавчого апарату Рівненської обласної ради: — Марія Прокопчук вже надіслала мільйони скарг у різні інстанції. Проблему «Рівнекниги» вивчала спеціальна комісія при обласній раді. Підприємство перевіряли і КРУ, і прокуратура, і інспекція праці. Я днями зайшов до книгарні «Слово» купити «Кобзаря» і побачив пані Марію, яка, незважаючи на звільнення, ввесь час проводить на колишньому робочому місці. Тепер стосовно законності перебування на посаді Юлії Хажанець. У лютому 2007 року повноваження про призначення на посаду керівників комунальних підприємств належали голові облдержадміністрації. З березня ці повноваження делеговані обласній раді. Коли закінчиться термін контракту із Юлією Хажанець, то питання про укладення нового контракту вирішуватиметься сесією обласної ради. Юлія Хажанець, директор КП «Рівнекнига»: — Марія Прокопчук звільнена із займаної посади 11 березня. Причиною звільнення стали систематичні прогули. Вона постійно перебувала на лікарняних, після звірки яких ми виявили, що три тижні вона без поважних причин не з’являлася на роботі. Жодних пояснень з цього приводу працівниця не надала. Причиною конфлікту, вважаю, є бажання Марії Прокопчук зайняти посаду директора КП «Рівнекнига». Вона про це неодноразово заявляла на загальних зборах та у листах до різних інстанцій. Взагалі, вона створювала нездорову атмосферу в колективі. Завдяки «старанням» Марії Прокопчук ми за два роки пережили понад 30 перевірок із різних інстанцій. Стосовно законності мого перебування на посаді, то це питання вивчали і працівники КРУ, і прокуратури, й інспекції праці. Якби моє призначення було незаконним, мене б вже давно звільнили. Перевірок «Рівнекнига» пережила безліч, але майже за всіма показниками ми є зразковим підприємством Любов Клекотка, прес-секретар КРУ в Рівненській області: — Під час ревізії в КП «Рівнекнига» наприкінці 2008 року ревізори-контролери КРУ в Рівненській області виявили порушень на понад 5,5 мільйона гривень. Зокрема, на підприємстві було зафіксовано невідображену в бухгалтерському обліку прострочену кредиторську заборгованість, нестачу книжкової продукції в книгарні «Дружба». Ревізори виявили порушення у нарахуваннях та виплатах премій: попри складну фінансову ситуацію, що склалася на КП «Рівнекнига», у грудні минулого року (підприємство працювало зі збитками) 50 його працівників отримали премії на загальну суму 10,27 тисячі гривень. В ході ревізії виявлено, що без проведення встановлених законодавством тендерних процедур підприємство купувало книжкову продукцію — за останні три роки витрачено на її закупівлю 5739 тисяч гривень. Навіть на вимогу контролерів у ході контрольного заходу тендерний комітет у КП «Рівнекнига» не було створено. За результатами перевірки на трьох посадових осіб та керівника підприємства складено протоколи про адміністративні правопорушення, а матеріали направлено в правоохоронні органи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також