Конкурс у владу: шестеро на місце

1991 0

Ми у соцмережах:

Конкурс у владу: шестеро на місце

21 квітня цього року виборці Рівного, Демидівки, Гощі, Костополя та Кузнецовська підуть обирати депутатів до обласної ради. Замість тих депутатів, які перейшли або до Верховної Ради, або до кращого світу. Загалом тридцять кандидатів боротимуться за п'ять депутатських мандатів.

3+1+1 проти 3+2

П'ять рівненських округів опозиційні сили розподілили за принципом: 3+1+1. Три округи (Гоща, Кузнецовськ та Костопіль) відійшли кандидатам від ОО "Батьківщина" і по одному — висуванцям ВО "Свобода" (місто Рівне) та УДАРу Віталія Кличка (Демидівка). Партія влади наразі висуває трьох кандидатів — по Костополю, Кузнецовську і Рівному. По ще двох округах вони підтримуватимуть, як сказав Василь Берташ, "кандидатів він наших політичних партнерів — Народної партії". Партія екс-спікера Верховної ради Володимира Литвина висунула кандидатів у залишених їм округах у Демидівці та Гощі.

Головне — "торгова марка"

Довибори у Рівненську обласну раду будуть логічним продовженням парламентських виборів 2012 року. По-перше, як і на минулорічних виборах, чи не найголовнішу роль відіграватиме бренд, під яким йтиме кандидат. Все як в магазині — чим популярніша торгова марка (бренд), тим більше шансів продати товар (набрати більше голосів виборців). І тут поки що немає рівних "Батьківщині" з партнерами по опозиції "Свободою" і УДАРом. Всім трьом опозиційним силам, попри невтішні прогнози, вдалося домовитись про спільних кандидатів і тим самим підвищити шанси на їхню перемогу. Питання бренду постало й для головного опонента вищезгаданих політичних сил — Партії регіонів. Щоправда, в їхньому випадку приналежність до "торгової марки" суттєво зменшує шанси на перемогу її кандидатів. Мабуть, саме тому всі висуванці Партії регіонів виявились безпартійними. Спробуємо проаналізувати шанси по округах.

Округ №5 (Гоща)

Роман Денисюк — ВО "Батьківщина" (за підтримки УДАРу та "Свободи") Іван Ткачук — Народна партія (за підтримки Партії регіонів) Володимир Смєшков — Українська народна партія Володимир Коташевський — Комуністична партія України Олександр Хролець — Українська платформа "Собор" У цьому окрузі найбільші шанси на перемогу в Романа Денисюка. Бренд в поєднанні з поки що незаплямованою репутацією та підтримкою народного депутат Юрія Вознюка — це те, що може забезпечити перемогу Денисюку. Власне, якби восени 2012 року Вознюк не став нардепом, то у Романа Денисюка були б примарні шанси стати "єдиним опозиційним" кандидатом. Ще примарнішими були б і перспективи перемогти. А тепер все інакше. І можна вже думати про шампанське на переможний бенкет. Конкурентів у молодого екс-"фронтівця", який не так давно влився в ряди "Батьківщини", не так і багато. У кандидата від КПУ такі ж шанси перемогти, як у автора цих рядків злітати в космос. Набрати голоси є шанси хіба що в правозахисника Володимира Смєшкова. Однак навряд чи цих шансів стане, щоб перемогти. Або хоча б перебороти адмінресурс, який, вочевидь, працюватиме на провладного "народника" Івана Ткачука.

Округ №8 (Демидівка)

Анатолій Сидорук — УДАР Віталія Кличка (за підтримки "Батьківщини" та "Свободи") Володимир Віднічук — Народна партія (за підтримки Партії регіонів) Людмила Суходол — Українська народна партія Світлана Теплова — Комуністична партія України Роман Яворський — Українська платформа "Собор" Кум проти кума — саме так можна охарактеризувати суть протистояння в Демидівці. Кандидатом від опозиції тут став "ударівець" Анатолій Сидорук, який є кумом голови райдержадміністрації, та кандидата від Народної партії Володимира Віднічука. Кажуть, що останній обіцяв не балотуватись у разі походу Сидорука на вибори. Але партія сказала "треба". У суперечку двох кумів за один депутатський мандат навряд чи всерйоз зможуть вклинитись інші претенденти. У комуністів у Західній Україні шанси, м'яко кажучи, не великі. Хіба що знайдуть стежку до сердець виборців патріоти з "Собору" та УНП. Але все одно голоси патріотів доведеться ділити між собою, що може стати причиною поразки перед силою адмінресурсу.

Округ №20 (Костопіль)

Андрій Лендел — ВО "Батьківщина" (за підтримки УДАРу та "Свободи") Василь Осадчук — Партія регіонів (за підтримки Народної партії) Олександр Власюк — Українська народна партія Ігор Грубий — Партія зелених України Катерина Фесюк — "Громадянська позиція" Володимир Матійченко — "Об'єднані ліві та селяни" Марія Омельчук — Комуністична партія України Олександр Барабаш — Українська платформа "Собор" Андрій Лендел — ще один кандидат, який може стати депутатом облради завдяки партійному бренду та… перемозі свого шефа на минулих парламентських виборах. Помічник народного депутата Миколи Кучерука став "єдиним кандидатом" від опозиції. Протистоятиме йому лікар районної лікарні, безпартійний висуванець Партії регіонів Василь Осадчук. Як на мене, на цьому окрузі результат може бути найбільш непередбачуваний через однакове розпорошення електорату між провладними і патріотичними силами. У кандидата від "Батьківщини" забиратимуть голоси кандидати від УНП, "Собору" та "Громадянської позиції". В той же час, від кандидата-"регіонала" забиратимуть голоси кандидати від КПУ, "Об'єднаних лівих і селян" та Партії зелених України. Останні, до речі, тут висунули Ігоря Грубого, який до Помаранчевої революції був керівником управління транспорту і зв'язку Рівненської облдержадміністрації, а після — першим заступником голови Костопільської райдержадміністрації.

Округ №36 (Кузнецовськ)

Микола Захарук — ВО "Батьківщина" (за підтримки УДАРу та "Свободи") Павло Павлишин — Партія регіонів (за підтримки Народної партії) Валерій Тишковець — Українська народна партія Петро Бенза — Українська платформа "Собор" Навряд чи я помилюсь, якщо припущу, що в Кузнецовську переможе директор АЕС Павло Павлишин. Це той випадок, коли адмінресурс практично непереможний. Кузнецовськ — місто атомників, які отримують непогану зарплату і мають хорошу соціальну підтримку, в порівнянні з рештою області. Коли подивитись на всіх попередніх депутатів від Кузнецовська, то побачимо, що це завжди був хтось з керівництва Рівненської АЕС. У "єдиного кандидата" від опозиції шанс на перемогу, звісно, є, але більший шанс на почесне друге місце.

Округ №40 (Рівне)

Олексій Бучинський — ВО "Свобода" (за підтримки УДАРу та "Батьківщини") Петро Коржевський — Партія регіонів (за підтримки Народної партії) Петро Поліщук — Українська народна партія Олег Торкунов — "Об'єднані ліві та селяни" Ігор Мічуда — "Європейська платформа" Микола Шумелянко — Комуністична партія України Олександр Зайчук — "Партія захисників Вітчизни" Роман Коваль — Українська платформа "Собор" Рівне, за опозиційною квотою, відійшло "Свободі", і тут за перемогу боротиметься депутат міськради Олексій Бучинський. Буде йому нелегко. Чвари і розкол в самій партії, пасивна позиція "міських" партнерів по опозиційному табору та участь відразу трьох сильних кандидатів (Роман Коваль, Олександр Зайчук та Петро Поліщук) від інших патріотичних партій можуть неабияк зашкодити висуванцю "Свободи". Не все добре й у таборі провладному. Висуванцем Партії регіонів став заступник начальника обласного управління освіти Петро Коржевський. У 2010 році він вже був кандидатом в облраду по Рівному. Однак тоді він йшов під прапорами "Нашої України". Не виключено, що поява Коржевського — це лише відволікаючий маневр. І адмінресурс працюватиме на екс-соціаліста та екс-заступника голови облдержадміністрації Олега Торкунова.

В бій старі не йдуть

Попри очікування, немає серед кандидатів у депутати облради екс-нардепів Юрія Прокопчука, Віктора Матчука та Миколи Шершуна. Ці політичні аксакали залишили без уваги можливість втриматись у публічній політиці. Щоправда, навряд чи вирішили зовсім з неї піти. Хіба що Микола Шершун, який тричі був нардепом, схоже, вирішив піти на відпочинок і насолоджуватись життям. Щодо Юрія Прокопчука, то він не вішає шаблю на стіну, збирається йти на наступні вибори міського голови Рівного як "єдиний кандидат" від опозиції. Це нібито було умовою при розподілі округів на довиборах в облраду — Прокопчук відмовився від округу взамін на підтримку його на виборах міського голови. Не виключено, що й Віктор Матчук взяв паузу, аби відпочити перед значно важливішою битвою за крісло міського голови. Принаймні саме такі чутки долинають з його оточення. Аналізуючи ситуацію в цілому, можна зробити висновок, що є лише дві інтриги у довиборах в Рівненську облраду. Перша — скільки округів вдасться відбити Партії регіонів в опозиції? І друга — якщо опозиція виграє всі п'ять округів, чи вдасться тоді переформатувати більшість в обласній раді? Адже якщо більшість стане опозиційною, то у керівника області додасться проблем. І тут зростатиме роль фракції "Наша Україна" та її керівника Олексія Кособуцького. В його руках опиниться "золота акція", а він вмілий гравець, здатний сповна її використати. Але це буде потім, а поки що кандидати готуються до виборів 21 квітня 2013 року.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також